Zalán
6 °C
19 °C

Az SZDSZ egyedül állít főpolgármester-jelöltet

MTI
2005.02.12. 16:18
Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő egy szombati budapesti sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva, közölte: nem vetődött fel, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták közös főpolgármester-jelöltet állítanának. Az SZDSZ országgyűlési képviselője határozott nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor Budapest főpolgármestere szerdai találkozójukon felvetődött-e a közös szocialista-szabaddemokrata főpolgármester-jelölt állítása a következő választáson. Az SZDSZ, ahogy eddig, legközelebb is, Demszky Gábor személyében, önálló jelöltet indít - hangsúlyozta Horn Gábor.

Demszky Gábor főpolgármester a szerdai találkozó után közölte: a Gyurcsány-kormány minden elődjénél komolyabban veszi Budapest problémáit, és hatékonyabban támogatja a fővárost fejlesztő programok megvalósulását.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy Budapest fejlődéséhez bátrabb programra van szükség, és közmunkatanács felállítására tett javaslatot. A kormányfő szerint Budapest akkor lehet sikeres, ha Budapest önkormányzata és az ország kormányzata együttműködik. Az elmúlt években lehetett látni, hogy ha ez az együttműködés nem jó, akkor Budapest a fejlődésében megreked - jegyezte meg.

Demszky Gábor egy héttel ezelőtt egy televíziós műsorban közölte: ha az önkormányzati választások előtt úgy látja, hogy választási ígéreteinek nagy részét teljesíteni tudta - amire most esélyt lát -, akkor valószínűleg ötödik alkalommal is indul a főpolgármesteri tiszt elnyeréséért.

"Ha Budapesten jól mennek a dolgok, jól teljesít ez a koalíció, jól teljesít az SZDSZ, akkor sokkal nagyobb esélye van ennek a jelenlegi koalíciónak arra, hogy hatalomban maradjon" - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy 2006-ban a parlamenti választás megelőzi majd az önkormányzatit.

A kormányfő által budapesti kormánymegbízottnak kinevezett Molnár Gyula, a budapesti MSZP elnöke januárban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy ő 2006-ban nem kíván indulni Budapest főpolgármesteri posztjáért, de tudomása szerint a szocialisták végleges döntése a főpolgármester-jelöltségről csak az országgyűlési választások után várható.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!