Az SZDSZ egyedül állít főpolgármester-jelöltet

MTI
2005.02.12. 16:18
Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő egy szombati budapesti sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva, közölte: nem vetődött fel, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták közös főpolgármester-jelöltet állítanának. Az SZDSZ országgyűlési képviselője határozott nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor Budapest főpolgármestere szerdai találkozójukon felvetődött-e a közös szocialista-szabaddemokrata főpolgármester-jelölt állítása a következő választáson. Az SZDSZ, ahogy eddig, legközelebb is, Demszky Gábor személyében, önálló jelöltet indít - hangsúlyozta Horn Gábor.

Demszky Gábor főpolgármester a szerdai találkozó után közölte: a Gyurcsány-kormány minden elődjénél komolyabban veszi Budapest problémáit, és hatékonyabban támogatja a fővárost fejlesztő programok megvalósulását.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy Budapest fejlődéséhez bátrabb programra van szükség, és közmunkatanács felállítására tett javaslatot. A kormányfő szerint Budapest akkor lehet sikeres, ha Budapest önkormányzata és az ország kormányzata együttműködik. Az elmúlt években lehetett látni, hogy ha ez az együttműködés nem jó, akkor Budapest a fejlődésében megreked - jegyezte meg.

Demszky Gábor egy héttel ezelőtt egy televíziós műsorban közölte: ha az önkormányzati választások előtt úgy látja, hogy választási ígéreteinek nagy részét teljesíteni tudta - amire most esélyt lát -, akkor valószínűleg ötödik alkalommal is indul a főpolgármesteri tiszt elnyeréséért.

"Ha Budapesten jól mennek a dolgok, jól teljesít ez a koalíció, jól teljesít az SZDSZ, akkor sokkal nagyobb esélye van ennek a jelenlegi koalíciónak arra, hogy hatalomban maradjon" - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy 2006-ban a parlamenti választás megelőzi majd az önkormányzatit.

A kormányfő által budapesti kormánymegbízottnak kinevezett Molnár Gyula, a budapesti MSZP elnöke januárban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy ő 2006-ban nem kíván indulni Budapest főpolgármesteri posztjáért, de tudomása szerint a szocialisták végleges döntése a főpolgármester-jelöltségről csak az országgyűlési választások után várható.