Várót adtak át hajléktalanoknak a Nyugati pályaudvaron

MTI
2005.02.18. 13:32
Éjszakánként negyven hajléktalannak nyújt alvási lehetőséget az a szociális váró, amit a Nyugati pályaudvaron adtak át pénteken. Az új segítségnyújtó hely olyan embereknek ad napközben melegedési lehetőséget, éjszaka ágyakat, akik különben az aluljáróban, vagy a pályaudvar más területein húznák meg magukat.

A MÁV által térítésmentesen biztosított épületrész felújítása 6,4 millió forintba került, s másfél hónapot vett igénybe. A költségekből 5 millió forintot az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM), 1,4 millió forintot és a berendezést a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei (BMKI) biztosított. A váróban a betérő hajléktalanoknak tisztálkodási lehetőséget biztosítanak, meleg teát, szendvicset kapnak, s számíthatnak szakszerű szociális ellátásra.

A tervek szerint a jövőben más pályaudvarokon, valamint azokon a területeken, ahol évek óta folyamatosan sok hajléktalan tartózkodik, hasonló menedékhelyet alakítanak ki. A Nyugatinál létrehozott szociális váró folyamatos működését tíz szakdolgozó biztosítja.