Szigorúbban büntetné az MSZP az engedély nélküli építkezéseket

MTI
2005.04.29. 15:53

Szigorúbb szankcionálást kezdeményez az engedély nélküli építkezésekkel szemben Steiner Pál, szocialista képviselő az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatával, közölte a belváros-lipótvárosi önkormányzat sajtóosztálya. Az V. kerületi polgármester azt javasolja, hogy egy adott épület fennmaradási engedélye akkor is kiadható legyen, ha átalakítással szabályossá tehető. A mostani gyakorlat szerint csak a szabályos, vagyis valamennyi építéshatósági előírásnak megfelelő építmény kaphatja meg az engedélyt.

Minden olyan esetben, ahol az épület nem tehető szabályossá, el kellene rendelni a bontást, és megszűnne a hatóság mérlegelési joga, így az eddiginél lényegesen egyértelműbbé, jogilag kiszámíthatóbbá válna a szabályozás. Indítványában a polgármester arra is javaslatot tesz, hogy a kiszabható bírságot emeljék az engedély nélküli épületelemek értékével megegyező mértékre, továbbá a világörökségi területeken álló, illetve helyi védett épületek esetében a beszedett, megemelt összegű bírságot a védett örökség védelmére használhassa fel az önkormányzat.

A közlemény szerint a javaslat előkészítésében részt vett Ráday Mihály művészettörténész és városvédő, illetve a szakhatóságok is.

A téma azután került az érdeklődés középpontjába, hogy a Belgrád rakpart 9. szám alatt engedély nélküli emeletráépítés kezdődött, és a lakók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az építkező a rakparton vigalmi negyedet akar létrehozni.