Kupper jogerősen pert nyert Schiffer ellen

MTI
2005.05.03. 16:33
A keddi jogerős bírósági ítélet szerint megsértette Schiffer János főpolgármester-helyettes Kupper András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetőjének becsület és jóhírnév védelméhez főződő személyiségi jogait, tavaly a szovjet megszállással kapcsolatos vitában.

Az MSZP-s politikus, Schiffer János ugyanis 2004. február 12-én az 1945-ös események megítélése kapcsán vitába keveredett Kupper Andrással. A fideszes politikus közleményben felkérte a főpolgármester-helyettest, hogy ne ünnepelje Magyarország szovjet megszállását, mert ez sérti az áldozatok emlékét. Schiffer Jánosa válaszközleményben azt írta: "Kupper András képviselő úr számára ez a nap (1945. február 13.) tényleg nem volt felszabadulás. Úgy tűnik ugyanis, hogy a képviselő azok mellett van, akiket felelősségre kellett volna vonni háborús bűneikért, illetve felelősséget kellett volna vállalni tetteikért. Hozzátette: "az utóbbiak közül keveset vontak felelősségre, úgy mint például Szálasi Ferencet".

A bíróság ítélete szerint Schiffer nyilatkozata "hamis látszat keltésével, hogy Kupper András nyilatkozata a háborús bűnösök - köztük nyilasok - nézetrendszerével lenne azonosítható, megsértette a személyiségi jogait". Az ítélet szerint továbbá Schiffernek elégtételként közleményben kell megjelentetnie az ítéletet, valamint 400 ezer forint nem vagyoni kártérítést is kell fizetnie a fideszes frakcióvezetőnek.