Ötszáz hajléktalan kerül utcára Budapesten

Népszabadság
2005.05.24. 07:10
Hamarosan ötszáz hajléktalan kerül teljesen kilátástalan helyzetbe: ellátásukról május végétől nem tud gondoskodni a budapesti Vöröskereszt, miután a VII. kerületi Damjanich utcai helyiségeit az állam döntésének értelmében át kell adnia a Magyar Katolikus Egyháznak - értesült a Népszabadság.

Cserehelyiséget azonban sem az állam, sem a főváros, sem a helyi önkormányzat nem biztosít. Hogy ez kinek a feladata lenne, arról jelenleg is folyik a vita az érintettek között. A Vöröskereszt szerint mindez leginkább Erzsébetváros kötelezettsége, hiszen a kerület és a humanitárius szervezet között 1993-ban megkötött ellátási szerződés a mai napig érvényben van. A VII. kerület szerint viszont a fővárost 350 millió forinttal kártalanította az állam, lépnie tehát a fővárosnak kellene.

A humanitárius szervezet segítség híján képtelen gondoskodni a leginkább rászorulókról, akik így ételosztás és nappali melegedő híján végleg az utcára kényszerülnek, melynek súlyos következményei lesznek - nyilatkozta a napilapnak a szociális intézmény vezetője, Nierner Istvánné. Tavaly május óta számos kormányzati és önkormányzati hivatalhoz fordultak, megértésen kívül azonban segítséget eddig egyiktől sem kaptak.