Városházi vita a Kosztolányi Dezső tér feltúrásáról

MTI
2005.07.05. 10:59

Több tízmillió forint közpénz "elherdálását" jelenti, hogy a Főtáv Rt. most újított fel egy vezetéket a Kosztolányi Dezső téren, és nem két éve, amikor a Bartók Béla út átfogó rekonstrukciója zajlott, közölte a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kedden.

Két éve a 4-es metró "járulékos beruházásaként" építették át a Bartók Béla utat. A több mint 12 milliárd forintos költségelőirányzatot akkor kétmilliárd forinttal túllépte a BKV metró-projektigazgatósága. A túlköltekezést másfél évvel később utólag legalizálta a Fővárosi Közgyűlés. Ennek részeként mintegy 700 millió forintos pluszkiadás történt a Kosztolányi téren, mondta Endrédy István.

A kereszténydemokrata politikus közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja Demszky Gábor válaszát, amelyet interpellációjára adott az ügyben. A főpolgármester szerint a tér felújításakor a Főtáv Rt. nem jelezte, hogy gond lenne a 30 év körüli vezetékkel. Így a metró-projektigazgatóság átépítette a teret, és parkosította a felszínt.

Nemrég viszont a Főtáv Rt. a téren kialakított parkban "a díszvízesés" mellett lévő távhővezeték hibájára hivatkozva "feltúrta" az egész területet, mondta. Endrédy István szerint valakik hibáztak a közműállapot-felmérésnél.