Jövőre rehabilitálnák a Dzsumbujt

MTI
2005.09.27. 17:16

Szándéknyilatkozatot írt alá kedden délután az úgynevezett ferencvárosi Dzsumbuj helyzetének rendezéséről Göncz Kinga miniszter, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Gegesi Ferenc, a városrész polgármestere.

A külső-ferencvárosi szociális városrehabilitációs program várhatóan jövő évben kezdődik. Megvalósítását több százmillió forinttal támogatja a fővárosi önkormányzat. A kerület biztosítja a fővárosi forráshoz szükséges önrészt. Az Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium pedig szakértői háttérhez és az európai uniós támogatáshoz való hozzáféréshez nyújt segítséget. A főváros a VIII. kerületi Magdolna negyed, a IX. kerületi Dzsumbuj és a X. kerületi Bihari utca egy részének rehabilitációjához a következő négy évben 1,8 milliárd forintos támogatást ad.

A program célja, hogy a Gubacsi út-Illatos út térségében élő halmozottan hátrányos helyzetű, többségében roma családok társadalmi integrációs lehetőségeit bővítse, stigmatizációjukat csökkentse, a jelenlegi környezetükből való kilépésüket segítse, valamint hogy előkészítse a kerület lakott területektől távol eső, ipari környezetben lévő telepének bontását. E célok végrehajtására januárban megkezdi működését egy szociális városrehabilitációs programiroda.