Vita az új fővárosi kitüntetésekről

MTI
2005.11.24. 18:31

A XII. kerületi Márvány utca sétálóutcává átalakítását lehetővé tevő övezetátsorolásról is döntött a testület. Mitnyan György (Fidesz) kerületi polgármester az MTI-nek elmondta, várhatóan 2007-től lehet sétálóövezet a Márvány utcából.

Kormánypárti szavazatokkal, ellenzéki tiltakozás mellett újabb kitüntetési formákat hozott létre a közgyűlés a közbiztonság, a közrend védelmén munkálkodóknak, valamint a főváros sajtómunkatársainak.

Az ellenzékiek különösen élesen kritizálták a fővárosi sajtódíj létrehozását, illetve azt, hogy erről a főpolgármester döntene. Atkári János független főpolgármester-helyettes leszögezte: a sajtó önálló hatalmi ág, ezért nem szerencsés, ha egyik hatalmi ág kitünteti a másikat.

A közgyűlés munkája közben mintegy harmincan transzparensekkel tiltakoztak a Margit kórházi átszervezések miatt. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta: felesleges az aggodalom, nem megszűnik az onkológiai osztály, hanem centrummá alakítják, ami által jobb lesz a finanszírozása.