Egyszerűbb forrásmegosztás Budapesten

MTI
2005.11.28. 14:21

Egyszerűbb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb lehet a főváros és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztási rendszer annak a törvénymódosító javaslatnak elfogadása esetén, amelyet hétfőn Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezésére polgármesteri értekezleten vitattak meg a Városházán.

Szabados Ákos, a módosítást benyújtó három szocialista képviselő egyike, Derce Tamás a IV. kerület független polgármestere, Steiner Pál, az V. kerület polgármestere és Moskovits Péter, a fővárosi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke az MTI-nek elmondták: a javaslat elfogadásával megszűnnének az eddigi kirívóan magas különbségek az önkormányzatok között. Szabados Ákos, a XX. kerület polgármestereként is megjegyezte, hogy csupán 2-3 városrésznek maradtak fenntartásai a javaslattal kapcsolatban, de azok sem kifogásolták annak törvényi elfogadását.

A módosítás csillapítja a különbségeket. E szerint a jövőben önmagához képest tíz százaléknál nem kapna több pénzt egyik kerület sem, illetve öt százaléknál nem csökkenne jobban részesedésük az előző évhez képest. Ezzel elviselhető működést tennének lehetővé az önkormányzatok számára.