Kisebb távhődíj-emelést javasol a fővárosi szakbizottság

MTI
2006.09.04. 15:39

A városvezetés által javasolt 8,4 százalék helyett csak hat százalékos lakossági távhődíj-emelést támogatott hétfőn a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottsága; a közgyűlés csütörtökön mindkét lehetőségről szavaz majd. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szerint akkor lehet a városvezetés által javasoltnál kisebb mértékű távfűtési díjemelésről határozni, ha ennek megvan a forrása.

Hován Gábor, a Főtáv Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy eredetileg 13 százalékos emelést javasoltak a két éve változatlan árakhoz képest. Kifejtette: az elmúlt két évben végrehajtott erőművi korszerűsítéseik teszik lehetővé azt, hogy kisebb mértékű legyen a távfűtés díjának emelése, annak ellenére, hogy a 20 százalékos gázáremelés érinti a céget is.

Közölte, hogy jövő év végére a negyedik erőművüket is korszerűsítik Észak-Budán. Ez által lehetővé válik a levegő és zajvédelmi szempontból egyaránt korszerűtlen Zápor utcai erőművük megszűntetése - jegyezte meg.

A vezérigazgató-helyettes szerint a cég számára a 8,4 százalékos díjemelés azt jelentené, hogy nem érik el a korábban tervezett üzleti eredményüket, de nem is lesznek veszteségesek. Hozzátette, hogy eredetileg szeptembertől akartak díjat emelni, ami most várhatóan novembertől valósul meg.