Év végén kezdődhet a 4-es metró alagútfúrása

MTI
2006.09.21. 15:13

Várhatóan december végén, január elején kezdődik a 4-es metró alagútjának fúrása Kelenföldön, közölte a BKV 4-es Metró projektigazgatója csütörtökön. Gulyás László annak kapcsán nyilatkozott, hogy a németországi Schwanauban napokon belül megkezdődik annak a mintegy száz méter hosszú "hajtásláncnak" a műszaki átadása, amely a 4-es metró alagútfúró pajzsát tolja majd maga előtt. Tervszerűen halad a kelenföldi indítóakna kialakítása, így a hajtáslánc elemeit decemberben leengedhetik kiindulási helyükre. A Kelenföldi pályaudvar - Keleti pályaudvar közötti metrószakasz alagútfúrási munkáinak befejezési határideje a tervek szerint 2008 októbere.

Gulyás László cáfolta azt a napokban megjelent sajtóhírt, miszerint gond lenne a 4-es metró építési engedélyével. Elmondta, hogy érvényes vasúthatósági létesítési engedélyük van a metróépítéshez.

Az igazgató közölte, hogy valóban van egy bírósági eljárás, ami érinti az alagút nyomvonalát. A XI. kerületi Mányoki utca 22. szám alatti ház, amely alatt 36 méter mélyen halad majd az alagút, pert kezdeményezett. A ház ugyanis hat hőszivattyú kutat akar létesíteni energiaellátásukhoz. Ha a kutak felét öt méterrel "odébb teszik", rendezhető a kérdés, jegyezte meg az igazgató.