Rossz a 4-es metró terve, de még hosszabbat szeretnének

Index, MTI
2007.03.07. 15:22

A közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési albizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői a testület szerdai ülésén egyetértettek abban, hogy szükséges a 4-es metró meghosszabbítása a budaörsi virágpiacig, ugyanakkor a kormány pénzügyi okok miatt egyelőre nem támogatja a javaslatot.

Az indítványt a fideszes Kupper András és Fónagy János terjesztette elő. Mint Kupper az Indexnek kedden elmondta, azt nem tudják, mennyibe kerülne a meghosszabbítás, illetve azt sem, hány állomásról van szó, de a 4-es metró jelenlegi, rossz tervén javítana, ha a metró kiérne a fővárosi dugóövezeten kívülre.

A 4-es metró első és második szakasz (Etele tér-Bosnyák tér) megépítésének költsége - az előzetes becslés négyszeresébe - 470-500 milliárd forintra rúg, ráadásul a metró költséghatékonysági mutatói is - bevallottan - gyengék.

Az indítványt végül - bár szóban a kormánypárti politikusok, Baráth Etele (MSZP) és Lakos Imre (SZDSZ) is támogatta - nem javasolta a bizottság. Azt írásba foglalták, hogy a metró kihasználtsága és a dél-budai közlekedési problémák megoldása miatt fontosnak tartják a terv kidolgozását.