Fővárosi Fidesz: Gergényi kérje nyugdíjazását!

MTI
2007.03.28. 13:17
Arra kérte Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti bizottságának szerdai ülésén Kosztolányi Dénes (Fidesz), hogy a főkapitány kérje nyugdíjazását; mint mondta, a frakció véleménye szerint a Gergényi alkalmatlan a feladatára.

Danielisz Béla (MSZP), a testület elnöke szerint egyes konkrét rendőri intézkedésekben nincs kompetenciája a bizottságnak, a testület ülése pedig nem helye politikai kinyilatkozásoknak. A főkapitány alkalmas a feladatára; jól szerepelt a rendőrség a zavargás felszámolásában és megoldotta a feladatát, mondta Danielisz.

0

Gergényi szerint a BRFK munkáját az országos rendőr-főkapitány, a miniszter és a miniszterelnök ítéli meg. A testület végül elfogadta a főkapitány tájékoztatóját - amelyet Gergényi nem akart kiegészíteni.

A tavaly szeptemberi-októberi zavargások során 472 embert állítottak elő, ebből 66 tanú maradt, nem indult velük szemben eljárás. 118 emberrel szemben indult eljárás szabálysértés miatt, többségüket - 103 embert - rendzavarás szabálysértése miatt állították elő. Bűncselekmény gyanúja miatt 288 embert állítottak elő, ebből 115-tel szemben hivatalos személy elleni erőszak a gyanú.