Vasárnaptól robogóval is mentenek Budapesten

MTI
2008.05.28. 14:16

Újraélesztő készülékkel is felszerelték Magyarország első mentőrobogóját, amely vasárnaptól áll a mentők rendelkezésére, mondta Siklósi Gábor mentőápoló szerdán Budapesten, a Haller utcai mentőállomáson. A kiemelt mentőautókéhoz hasonló felszereltségű robogó minden újraélesztéshez szükséges eszközzel, valamint gyógyszerekkel, kötszerekkel és törésrögzítőkkel rendelkezik.

A mentőrobogó elsődleges célja, hogy gyors ellátást biztosítson a betegek, sérültek számára. Ezért használata nagy segítséget nyújt a mentőknek, amikor a forgalmi dugók megbénítják Budapest közlekedését. A robogó egész Budapest területén riasztható, de elsősorban a körutak környékén lesz rá szükség. A mentőápoló hozzátette: hamar el tudnak látni bármilyen súlyos sérülést, de nem csak életmentésről lehet szó, a beteg rehabilitációja szempontjából sem mindegy, milyen gyorsan látták el.

A motor irányítását és ellenőrzését az Országos Mentőszolgálat végzi. A másfél millió forintos jármű -, amelynek felszerelése további másfél millió forintot tesz ki - üzemeltetője szerint annyira gazdaságos, hogy állami támogatást sem kért fenntartására. Nyáron a mostanihoz várhatóan még egy robogó csatlakozik, amely a belvárosban fog menteni. Az üzemeltető, a Főnix-Med Zrt. távlati terveiben további járművek megvásárlása is szerepel. A robogó ötlete egy decemberi eset után vetődött fel, amikor egy kislányhoz motorral mentek ki az életét megmentő mentősök.