Budapest

Lecsicskázta a fővárosi KDNP-elnök a Fidesz újpesti frakcióvezetőjét

2011. május 27., 14:54 Módosítva: 2011.05.27 16:00
103

Erdélyben az emberek kapnak egy ragadványnevet, ott ő a csicska nevet kapná, mondta Szalma Botond kereszténydemokrata képviselő, a KDNP fővárosi elnöke Bartók Béláról, az újpesti Fidesz-frakció vezetőjéről. A csicskázást, majd a későbbi hülyeköcsögözést egy vagyonkezelői beszámoló elfogadása körüli perpatvar váltotta ki.

Elszabadultak az indulatok az újpesti önkormányzat csütörtöki ülésén, miután a testület fideszes többsége elfogadott egy, a kerület gazdasági bizottsága által korábban elutasított vagyonkezelői beszámolót.

Tovább

Történelmi népszavazás a VIII. kerületben

2011. május 17., 20:05 Módosítva: 2011.05.17 21:03

Helyi népszavazást kezdeményezett Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének polgármestere: három, a budapesti hajléktalanok ellátásához kapcsolódó kérdést tenne fel a kerület lakóinak.

Tovább

Országzászlót állítanak a Zöld Pardon helyére

2011. május 12., 13:02 Módosítva: 2014.06.15 22:01
13472

Ősszel véget ér a Petőfi híd budai hídfőjénél működő szórakozóhelyek, a Zöld Pardon és a Cafe del Rio tízéves karrierje. A XI. kerületi önkormányzat biztosra megy, már megvan a terv, hogyan hasznosítsák a szabadtéri kocsmák helyét.

Az alkotmány hatályba lépésének emlékhelyét alakítják ki a Zöld Pardon jelenlegi területén a Goldmann György téren.

Balra a ZP, jobra a Rio (Fotó: Civertan /
Balra a ZP, jobra a Rio (Fotó: Civertan / legifoto.com)

Az újbudai képviselőtestület döntése szerint a Petőfi híd budai hídfőjének déli lehajtójánál 2012. január 1-ejére Országzászlót állít az önkormányzat. A XI. kerület önkormányzat az emlékműnél kívánja méltóképpen ünnepelni az új alaptörvényt. A zászlóállítás részletes terveit Hoffmann Tamás polgármesternek a májusi ülésen kell a testület elé terjeszteni.

Tovább

LMP: Léket kapott a Zeppelin

2011. május 4., 14:55 Módosítva: 2011.05.04 14:55
1

Az LMP budapesti frakciója üdvözli a Fővárosi Bíróság keddi döntését, amiben megsemmisítette az V. kerületi Bécsi utcába tervezett Zeppelin pláza elvi építési engedélyét.

A párt szerint a döntés értelmében mind az V. kerületi, mind az illetékes – akkor közigazgatási, most kormányhivatal – jogszerűtlenül hozta meg döntését a beruházás elvi építési engedélyéről, mert nem kérte ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) véleményét.

Tovább

Lekapcsolták a tüntetést szervező iskola weboldalát

2011. április 29., 14:52 Módosítva: 2011.05.12 18:10
757

Csütörtök óta nem működik a VII. kerületi Janikovszky Éva Általános Iskola honlapja. Az erzsébetvárosi iskola hétfőre szervez tüntetést a kerületi önkormányzat épülete elé, mert a néhány napja postázott értesítő levél szerint június 1-ején bezárják a 400 diákkal működő intézményt. A leállítás előtt a weboldal vezető helyén a demonstrációról szóló felhívás szerepelt. Az oldal végül új címre költözött.

Elérhetetlenné vált a janikovszkyiskola.hu. Az erzsébetvárosi általános iskola vezetése csütörtökön délután észlelte, hogy nem működik a weboldal.

A Janikovszky Éva Általános Iskola sajtósa az Indexnek elmondta, hogy az üzemzavar miatt megkeresték az öt éve működő internetes oldal üzemeltetőjét, aki először arra hivatkozott, hogy az utóbbi napokban túl nagy volt a forgalom a weboldalon, ezért jelentkeztek az elérési problémák.

Tovább

Bosszút sejtenek a VII. kerületi iskolabezárás mögött

2011. április 26., 14:16 Módosítva: 2011.05.12 18:10
261

Derült égből villámcsapásként érte a VII. kerületi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium vezetését az az április 20-án érkezett levél, amelyben az önkormányzat bejelentette, két hónap múlva megszünteti a 400 fős iskolát. A kerület erről a szándékáról korábban nem tájékoztatott senkit, pedig a felvételi időszak épp a hetekben zárult le jelentős túljelentkezéssel. A tanárok szerint a jól menő, alig három éve felújított iskola bezárása egyszerű bosszú azért, mert az iskolavezetés jó kapcsolatokat ápolt az előző önkormányzati vezetéssel.

Erzsébetvárosban véget kell érjen az a korszak, amikor a városvezetés alattvalónak tekinti az ott lakókat, mi partneri viszonyt szeretnénk kialakítani, olyan Erzsébetvárost szeretnénk, ahol az emberek véleményét figyelembe veszik – hangoztatta 2010-es megválasztásakor a VII. kerület fideszes polgármestere. A fél éve elhangzott City Tv-s interjúban Vattamány Zsolt éppen az erzsébetvárosi oktatási rendszerről beszélve tett ígéretet a széleskörű együttműködésre, kedden mégis szülői tiltakozó akcióval kell szembenéznie.

Tovább

Nincs szerződése, de nyit a ZP és a Rio

2011. április 15., 17:12 Módosítva: 2011.04.15 18:25
206

Jövő hét végén nyit a Zöld Pardon és Rio, honlapjukon már rég olvasható az egész tavaszi program, pedig egyik szórakozóhely sem kapta még meg az önkormányzattól a működési engedélyt.

Várhatóan a XI. kerületi önkormányzat gazdasági bizottsága ad majd egy évre szóló működési engedélyt a Petőfi híd budai lábánál elhelyezkedő két tömeg-szórakozóhelynek, a Zöld Pardonnak és Cafe del Riónak.

A szabadtéri kocsmák már rég meghirdették a 2011-es idénynyitójuk időpontját, a ZP-ben 21-én csütörtökön, a Rióban pedig 23-án szombaton indulnak a bulik. Mindkét szórakozóhely úgy hirdetett programot, hogy nem volt, és jelenleg sincs szerződése a területre. (Ezt a Zöld Pardon ideiglenes programfüzetében jelzi is. Mint írják, a XI. kerületi képviselőtestület várhatóan április 21-i ülésén dönt a közterülethasználati engedély meghosszabbítását.)

zp

A kerülettel kötött megállapodások ugyanis december 31-én lejártak, azóta az önkormányzat csak ideiglenes területfoglalási engedélyt adott ki, hogy ne kelljen lebontani az épületeket. Jelenleg mind a ZP, mind a Rio hivatalosan raktárként működik.

Tovább

Megverték a 1,6 milliárdos villa tulaját

2011. április 15., 16:32 Módosítva: 2011.04.15 17:07
75

Két éve csődbe ment a XVII. kerületben 1,6 milliárd forintért meghirdetett lakóház tulajdonosának autókereskedése. Az Opel-specialista Ivanits József ezután nehéz helyzetbe került, tavaly rendőrségi eljárás is indult, mert csuklyás támadók összeverték. A villatulajdonos jogi képviselője szerint a vállalkozás bedőlése és az ingatlan eladásra való meghirdetése között nincs összefüggés.

Ősszel születhet ítélet a XVII. kerületi önkormányzat és Ivanits József közötti perben. A bíróságnak kell eldöntenie, hogy a korábban Opelek szervizelésével és kereskedésével foglalkozó vállalkozónak vissza kell-e adnia az önkormányzatnak mintegy 1600 négyzetmétert a Strázsahegyen épített luxusvilla telkéből.

Rákosmente önkormányzata szerint Ivanits 2003 óta jogtalanul használ önkormányzati tulajdonú területeket. Az Index csütörtökön számolt be arról, hogy a XVII. kerületben 1,6 milliárd forintért eladásra kínált ingatlannal kapcsolatban több mint hét éve jogerős bontási határozat van érvényben, a tulajdonosnak el kellett volna bontania a két és fél méter magas tömör téglakerítés 160 méteres szakaszát és egy 96 négyzetméteres kertészlakot. A kerület megállapítása szerint ugyanis Ivanits a házépítés során három önkormányzati telekből, köztük egy közútból 1600 négyzetméternyi területet csapott az eredetileg 2190 négyzetméteres telkéhez.

11341153 8a12a2ea0882b6fca4ac4b4008a12db9 m
Tovább

Kis bontási kötelezettséggel 1,6 milliárd forintért villa eladó

2011. április 14., 13:36 Módosítva: 2011.04.29 10:22
526

Eladásra hirdette meg XVII. kerületi villáját az Opelekkel kereskedő Ivanits József. Az ár a magyar ingatlanpiacon rekordhoz közelít, 1,6 milliárd forint. Az 1230 négyzetméteres épülettel egyetlen probléma van, hogy jogellenes túlépítése évek óta napirenden van az önkormányzat ülésein, és hatályos határozat is született a kerítés és egy 96 négyzetméteres kertészlak visszabontására.

10301463175.png

Egy önkormányzati tulajdonú közparkot és egy hosszabb utcaszakaszt is bekebelezett Ivanits József háza építésekor. Az autókereskedő céget tulajdonló Ivanits nyolc éve kezdett bele egy háromszintes családi ház építésébe, amit a XVII. kerületi Strázsahegy tetejére álmodott meg.

A beruházás egy 3900 négyzetméteres telken indult meg, amelyen a végére 1200 négyzetméteres épület jött létre, 890 négyzetméteres lakótérrel, borospincével, külön billiárd- és moziteremmel, valamint kilátószobával.

A tulajdonos azonban nem élvezhette felhőtlenül az egyedi bútorokkal berendezett villa adottságait, mert 2003 nyarán a környékbeli lakók bejelentése nyomán az önkormányzat által elrendelt hatósági szemle megállapította: a szomszédos közpark húszméteres sávja is kerítésen belülre került, valamint az ingatlan elfoglalta a Strázsahegyi dűlő egy, a telek hosszával megegyező szakaszát. A jogellenes területfoglalás miatt az önkormányzat bontási határozatban kötelezte a tulajdonost az eredeti állapot visszaállítására.

Tovább

Energiavámpírok az óbudai óriáspanelben

2011. április 6., 10:20 Módosítva: 2011.04.06 10:25
304

Magyarország legnagyobb társasházában, a 884 lakásos, háromezer lakója miatt Faluháznak is nevezett óbudai óriáspanelben közel 1,2 milliárd forintért szigeteltek, korszerűsítették az épületet egy éve. A próbaidő után most kellene átállni a lakásonkénti egyedi fűtésszámlára. Ám a közös képviselő egyelőre nem meri elmondani a számokat a lakóknak, annyira nagyok az eltérések a lakások között.

falu01

A nemrég elvégzett mérések szerint ugyanis többen a lakók közül egyáltalán nem fűtöttek télen: 0-ra tekerték a radiátort, mert úgy érezték, hogy a lakásban így is megvan a 18-20 fok. Arra viszont nem gondoltak, vagy ha gondoltak, nyilván elhessegették maguktól a gondolatot, hogy így a szomszédjuk fűti lakásukat a válaszfalon keresztül. Vagy másképpen megfogalmazva: energiavámpírként szívták a meleget a szomszéd lakásból.

Tovább

Kormánypárti győzelem a XVI. kerületben

2011. március 7., 09:22 Módosítva: 2011.03.07 09:22

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választást Budapest XVI. kerületében. Ács Anikó a szavazatok 68 százalékát szerezte meg. A szocialista jelölt a szavazatok 19, az LMP-s 7,5, míg a jobbikos jelölt 5,5 százalékát kapta, közölte a XVI. kerületi polgármesteri hivatal kabinetje.

Eltemették a Kispest újságot

2011. március 4., 16:23 Módosítva: 2011.03.04 16:40
63

A Fidesz és az LMP szavazataival megerősítette két héttel ezelőtti döntését a kispesti önkormányzat a Kispest újság megszüntetéséről, sőt a határozat szerint az önkormányzat elektronikus verziója is megszűnik. A lap helyett a polgármesteri hivatal faliújságjáról tájékozódhatnak a kerületi lakosok.

Gajda Péter polgármester (MSZP) elmondta, a pénteki rendkívüli ülést azért hívta össze, hogy a testület Fidesz-frakcióból és egy LMP-s képviselőből álló többsége gondolja meg korábbi döntését. Hozzátette, az alkalmi többség nemhogy meggondolta volna magát, még meg is fejelte a döntést azzal, hogy a lap elektronikus (PDF-es) változatát is megszüntették a kerület honlapján.

Tovább

Rovásírás üdvözli az autósokat Zuglóban

2011. február 28., 10:35 Módosítva: 2012.03.13 11:30
264

Markó Elemér István jobbikos önkormányzati képviselő javaslatára Zugló önkormányzata csatlakozott a Székelyföldről induló mozgalomhoz, így az új, címerrel ellátott üdvözlőtáblákon székely rovásírással is köszöntik a kerületehatáron áthaladó autósokat.

A rovásírásos táblák kihelyezését Zugló honlapja szerint azzal indokolják, hogy a XIV. kerület önkormányzata tiszteli és ápolja a rákosmezei országgyűlések hagyományait.

Tovább

Megmentenék a Kispest újságot

2011. február 23., 18:57 Módosítva: 2011.02.23 18:57

A Kispest újság megszüntetését célzó egyéni képviselői indítvány újratárgyalását kezdeményezi Gajda Péter szocialista polgármester a helyi képviselőtestületnél, közölte a XIX. kerület önkormányzata.

Tovább

Megszüntették a Kispest újságot

2011. február 18., 11:19 Módosítva: 2011.02.18 19:11
77

Megszüntette csütörtökön az ellenzéki Fidesz-frakció egy LMP-s képviselővel karöltve a kispesti önkormányzat hivatalos lapját, a Kispest újságot. Az előterjesztő szerint a lapot amúgy is csak a házak között fújja a szél, akinek jut belőle, az pedig krumplihámozáshoz használja, vagy a szemetest béleli vele. A szocialista polgármester szóvivője szerint ezzel a véleménnyel ledegradálták az újságot készítők mellett a kispestieket is.

Rögtönzött saját felmérésünk alapján a kerületi lap olvasottsága nem haladja meg a 10 százalékot, a kézbesítés utáni napokban a lakótelepi házak között fújja az újságot a szél, áll Gerháth Csaba kispesti LMP-s képviselő előterjesztésében, amely alapján csütörtökön megszüntette a lapot az önkormányzat Fidesz-frakciója és a hozzá csapódott LMP-s képviselő. (A kerületben a szocialista Gajda Péter kisebbségben kormányoz, a hatfős MSZP frakció mellett egy erős 9 fős Fidesz-frakció alakult a választás után, valamint van még egy LMP-s és egy jobbikos képviselő.)

Tovább

Fonódó vita: kisajátítás vagy bosszúbuszsáv

2011. február 14., 10:53 Módosítva: 2013.03.08 09:36
108

A főváros mérlegeli a fonódó villamoshoz szükséges terület kisajátítását, de az eljárást még nem indította meg. A II. kerület ugyanis egyelőre nem járul hozzá a beruházáshoz. A játszma még nincs lejátszva. A kerület sikeresen blokkolhatja az építkezést és a kisajátítást is, de így is rosszul járhat: ha nem lesz villamos a Margit híd alatt, a főváros dafke buszsávot húzhat a helyén.

Fennáll a lehetősége a kisajátítási eljárásnak a fonódó villamosok ügyében, ha ugyanis eredménytelenek a II. kerülettel folytatott tárgyalások, elveszhet több milliárd forint uniós forrás, tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. Egyelőre azonban még nincs döntés az ügyben, a kisajátítási eljárás nem indult meg.

Tovább

Újlipóton házhoz mennek a szelektívért

2011. február 14., 09:08 Módosítva: 2011.02.14 11:14
72

Újlipótváros teljes területére kibővül az a program, aminek keretében házhoz mennek a szelektív hulladékért. Több mint 30 ezer lakó lehet a program része.

A gyakorlat azt mutatja, annak ellenére, hogy jelentősen nő a programban résztvevő társasházak száma, a szelektív hulladékgyűjtésre fordított költséget nem kell emelni, áll a XIII. kerületi önkormányzat közleményében.

Tovább

Ingyenangol angyalföldi lakosoknak

2011. február 8., 16:13 Módosítva: 2011.02.08 16:18
29

A XIII. kerület önkormányzata idén is elindította ingyenes angol nyelvtanfolyamait a kerületi lakosoknak, áll a polgármesteri hivatal közleményében.

A munkába állás megkönnyítése érdekében kismamák részére gyermekmegőrzési lehetőséggel együtt külön csoportban kínálnak kezdő szintű nyelvtanfolyamot. Minden csoportban a foglalkozásokat rendszeresen látogató, s a nyelvtanárok által továbbhaladásra javasolt hallgatók részére biztosítják a további tanulást az őszi, haladó tanfolyamokon.

Tovább

Kiegyezett a Fidesszel, élete végéig fizetést kap

2011. január 26., 11:48 Módosítva: 2012.12.31 18:50
1042

Derce Tamást élete végéig kaphatja az újpesti polgármester fizetésének hatvanöt százalékát. A Fidesz vezette önkormányzat olyan életműdíjat alapít, amit a kiírás szerint legalább egy évtizedig másnak nem lehet odaítélni. Derce húszévnyi polgármesterkedés után az önkormányzati választások előtt jelentette be, hogy hatodszor már nem indul az újpesti polgármesteri posztért. A kampány utolsó heteiben – félretéve a korábbi ellenségeskedést – a Fidesz jelöltjét, Wintermantel Zsoltot támogatta, aki a választáson 2,5 százalékkal verte az MSZP jelöltjét.

Derce Tamás legalább havi 350 ezer forintot kap haláláig az újpesti önkormányzattól, ha neki adományozzák a testület új életműdíját.

A IV. kerületi önkormányzat a csütörtöki testületi ülésen dönt Wintermantel Zsolt polgármester előterjesztéséről, amely azt javasolja, hogy Újpest önkormányzata alapítsa meg a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat. Az előterjesztés nagyon szűkre szabta a díjra javasolható személyek körét, a jelölt csak az Újpesten legalább tíz éven át polgármesteri tisztséget betöltő, élő személy lehet.

Derce Tamás, Újpest polgármestere 2007-ben
Derce Tamás, Újpest polgármestere 2007-ben

A Semsey-díj nem csupán egy aranyozott plakettből áll, életjáradékot is adnak hozzá. Az előterjesztés szövege szerint „az Önkormányzat a díjazott részére az élete végéig havi járadékot fizet. A járadék összege a polgármester tárgyhavi illetményének a 65 százaléka”, amit rögtön, az odaítélést követő hónap első napjától folyósít az önkormányzat.

Tovább

Óbuda támogatja a budai fonódó villamost

2011. január 25., 20:04 Módosítva: 2013.03.08 09:36
4

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata szükségesnek tartja a fővárosban a kötöttpályás közlekedés fejlesztését, áll a kerület lapunknak küldött közleményében.

A 17-es villamos pályájának fonódása által a 19-es és a 41-es villamos is Óbudáig járna, azaz létrejönne az az észak-déli közlekedési tengely, mely a III. kerületben élők utazását jelentős mértékben könnyebbé, kényelmesebbé tenné.

A 17-es villamos pályája egész vonalának rekonstrukciója azért is fontos a III. kerület lakóinak, mert a projekt keretében megvalósuló akadálymentessé tétel, valamint a metró kapcsolat megteremtése, a személygépjármű forgalommal szemben növelné a tömegközlekedés vonzerejét.

Az újlaki városrehabilitáció számára ugyancsak rendkívül fontos a 17-es villamos pályarekonstrukciója. A fonódó villamoshálózat megvalósulása érdekében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata felajánlja segítségét a vita mielőbbi, minden érdekelt fél számára megnyugtató lezárásának elősegítésére, írja a közlemény.

Tarlós újabb polgármesterrel akaszt bajuszt

2011. január 18., 13:40 Módosítva: 2011.02.17 20:52
149

Újabb kerületi vezetővel akaszthat bajuszt Tarlós István: a II. kerületi polgármesternek küldött levelében felszólítja Láng Zsoltot, hogy válaszoljon a budai fonódó villamosok építése ügyében, mert különben elveszhet a projekt 5,4 milliárdos támogatása, amiért a politikai felelősséget Láng Zsoltnak kell viselni.

A lapunk birtokába került levélben Tarlós Láng Zsolt szemére hányja, hogy az ügyben kétszer is tárgyalásra hívta, ám a kerületi polgármester hivatalos válaszra sem méltatta. A főpolgármester felhívta Láng Zsolt figyelmét arra, hogy a budai fonódó villamosok uniós támogatásának elvesztése és ellehetetlenülése veszélyes közelségbe került, amiért a politikai felelősség a kerületi polgármestert terheli.

Tovább

Eltűnt a ferde dizájnlámpa Bel-Budáról

2011. január 13., 17:18 Módosítva: 2011.01.13 18:30

Elvitték az új bel-budai városközpontot csúfító ferde dizájnlámpát a Lövőház utcából. Azt egyelőre nem tudni, mikor érkezik meg az új, de figyelemmel kísérjük az eseményeket. Jelenleg egy lámacsapda várja az oszlop helyén az áldozatát.

A Vámház krt. 9. mikroblog naponta fotózza a lámpa helyét, dokumentálva annak kálváriáját
A Vámház krt. 9. mikroblog naponta fotózza a lámpa helyét, dokumentálva annak kálváriáját

Mint arról két napja beszámoltunk, december eleje óta kornyadozik két fapalló vállán az augusztus végén átadott új utcaszakasz dizájnlámpája a II. kerületi Lövőház utcában, akkor tolatott neki ugyanis egy kukásautó. Az önkormányzat szerint az oszlop nem életveszélyes, a helyreállításhoz egy rendőrségi határozatra várnak.

Tovább

Csipak: A Zeppelin meg fog épülni

2011. január 10., 15:21 Módosítva: 2011.03.28 14:52
60

Legfeljebb néhány hónapos csúszást okozhat az Új Városközpont beruházásának az, hogy a KÖH állásfoglalása nyomán az V. kerületi önkormányzat nem adta ki a bontási engedélyt a Bécsi utca három épületére. Csipak Péter, beruházó cég vezetője az Indexnek azt mondta, a döntés a legkevésbé sem azt jelenti, hogy letettek volna a Zeppelin-projekt megépítéséről. Csipak leszögezte: az Új Városközpont projekt továbbra is élvezi az V. kerületi önkormányzat támogatását.

Az Új Városközpont, tetején a Zeppelin-hotellel meg fog valósulni – mondta az Indexnek Csipak Péter, a Csipak Acquisitons Zrt. tulajdonosa. A vállalkozó szerint az, hogy cége egyelőre nem kapta meg a tervezett épületegyüttes helyén álló ingatlanok bontási engedélyét, nem okoz különösebb változást a projektben.

Csipak hangsúlyozta, hogy fejlesztő cégét és az V. kerületi önkormányzatot egy hosszú távú településfejlesztési megállapodás köti össze, melyben vállalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget kíván tenni. A cég tiszteletben tartja az önkormányzat álláspontját, mely szerint a KÖH által kiadott előzetes szakhatósági állásfoglalás alapján a bontási engedélyt ebben a stádiumban nem adhatja ki.

Az önkormányzat javaslatát követve elkészítik a részletes terveket, a bontási kérelmet pedig a későbbiekben nyújtják be. Csipak szerint ez a menetrendváltozás legfeljebb néhány hónapos csúszást okozhat az eredeti tervekben. Az eredeti elképzelések szerint a bontási munkálatok már januárban elkezdődtek volna.

Tovább

Az ombudsman visszavonná a terézvárosi csendrendeletet

2010. december 30., 11:58 Módosítva: 2011.02.17 19:45
63

Szabó Máté ombudsman szerint visszás a terézvárosi csendrendelet, ezért a szabályozás mielőbbi felülvizsgálatát kezdeményezte. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt írta: a VI. kerületi önkormányzat túlterjeszkedett felhatalmazásán, mert helyi rendeletében felülírta a hatályos törvényi szabályozás tartalmi elemeit.

A jelentés összegzésében az ombudsman arra mutatott rá, hogy (a korábbi vezetésű) önkormányzat a kerületi lakosok magánszférához való jogának védelme érdekében alkotmányosan aggályos eszközt választott. Az önkormányzat nemcsak túlterjeszkedett a felhatalmazáson, hanem az elfogadott rendeletében kifejezetten felülírta a hatályos törvényi szabályozás tartalmi elemeit.

Tovább

Megkapta a jogerős engedélyt a Zeppelin-hotel

2010. november 7., 12:05 Módosítva: 2010.12.14 17:54
123

A beépítési paraméterek kisebb változtatásával megadta az V. kerületi Új Városközpont elvi építési engedélyét a budapesti közigazgatási hivatal. A belváros fölé magasodó léghajó formájú hotelt is tartalmazó Bécsi utcai óriásberuházás terve erősen megosztotta az építész szakmát, a került elsőfokú határozatát több szervezet megtámadta.

Elhárultak a jogi akadályok a pesti belváros, méreteit és költségeit tekintve is legnagyobb ingatlanberuházása elől. Az Index információi szerint Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala, mint másodfokú építési hatóság jogerős határozattal megadta az elvi építési engedélyt az Új Városközpontnak.

A közigazgatási hivatal két változatot engedélyezett a beruházó számára. A határozat birtokában Csipak Péter cége a még le nem zárt adás-vételi tranzakciók eredményétől függően három vagy öt jelenlegi Bécsi utcai ház helyén kezdheti majd meg az építkezést.

Tovább