Árpád
-1 °C
9 °C

Drágán kátyúz a Fővárosi Közterület-fenntartó

2004.04.16. 15:21
Drágán kátyúz a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. A piacon működő útjavító cégek fajlagosan feléért elvégeznék a munkát, ha pályázaton indulhatnának - állítja az InfóRádió. A fővárosi tulajdonú útvonalakat versenyeztetés nélkül foltozza a közterület-fenntartó.
Borsos áron foltozza a fővárosi főútvonalakat a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt, vélekednek a piacon működő útjavító cégek - adta hírül az InfóRádió. Bóka Gyula, az Út XI. Kft igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott: egy átlagos kátyú minőségi javítása körbevágással, öntéssel körülbelül 5000 forintba kerül négyzetméterenként. A társaság helyettes vezetője szerint ha a főútvonalak kátyúzására lehetne pályázni, akkor legalább 6-8 cég versengene egymással a megbízásért. Az InfoRádió több, főleg kerületeknek dolgozó céggel beszélt, ahol általában 4-5 ezer forintért vállaltak a kátyúzást négyzetméterenként. A társaságok az átlagos kátyúnagyságot fél négyzetméterben határozták meg.

Csanádi Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. kátyúzásért felelős főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy tavaly egymilliárd forintot fordítottak a százezer kátyú kijavítására. Ez kátyúnként tízezer forintot jelent, ami legalább kétszerese a piaci árnak. Csanádi Csaba közölte: a cég tonnaáron számolja el a kátyúzást. Véleménye szerint négyzetméteráron azért sem érdemes számolni az úthibákat, mert olyan is előfordult, hogy 20-25 négyzetméteres kátyúóriást kellett betömni. A főosztályvezető az InfoRádió kérdésére hozzátette, hogy a közterület-fenntartó rt pályáztatás nélkül, közszolgáltatási szerződés alapján végzi a kátyúzást.

Bár közeleg az uniós csatlakozás napja, a főpolgármesteri hivatalban még mindig nagy a bizonytalanság, hogy a közszolgáltatások mely részét kellene pályáztatni. Egyes vélemények szerint a kátyúzás, mint építési beruházás ebbe a körbe tartozik. Mindenesetre a közbeszerzési törvény ugyan már megfelel az uniós elvárásoknak, az abból következő önkormányzati rendeletek még jórészt hiányoznak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!