Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Luxusszálloda lesz a Klotild-palotából

2006.08.12. 15:51
A felújított Klotild-palotában a szálloda az eredeti terveknél nagyobb helyet, három emelet helyett négy szintet és további tereket foglal majd el. A 3,5-4 milliárd forintba kerülő felújítás befejezését 2007-re tervezték, de csak idén áprilisban láttak hozzá a munkálatokhoz, ezért csúszás lesz.

A száz éves Klotild-palota az Erzsébet híd pesti lábánál található, vele szemben áll ikerpárja, a Matild-palota. A Váci utca - Kígyó utca - Ferenciek tere - Szabad sajtó út által határolt, 2089 négyzetméteres telken áll.

Csúszás, változás

A műemléképületben az irodák és a kereskedelmi egységek terhére nő az apartmanszálloda mérete, mivel egy bérlő vállalta ennek üzemeltetését - mondta el Komjáthy Attila a Klotild-palota beruházását szervező Mérték Stúdió vezetője az MTI-nek. A berendezések nélkül 3,5-4 milliárd forintra becsült kivitelezési munkálatok az idén áprilisban kezdődtek, és az eredeti tervek szerint 2007. végére fejeződtek volna be. A változás miatt azonban némi csúszás elképzelhető - tette hozzá a vezető. Az épületben a részben még most is jelen levő lakókkal, bérlőkkel sikerült megegyezni.

Tervek

A szálloda a felső négy emeleten kívül a Ferenciek tere és a Váci utca felé néző oldalon további területeket foglal el. A tervek szerint apartmanhotel részt, valamint luxuslakásokat is kialakítanak. A Klotild-palotához nem készül parkoló, a kivitelező szerint a palota "funkciójához ez nem kell feltétlenül".


Klotild- és a Matild-palota

A földszinti, utca felőli részen nívós üzletek számára alakítanak ki helyet, az épületen áthaladó passzázst, a főlépcsőt, a belső teret és a toronydíszes tetőmellvédet az eredeti tervek alapján rekonstruálják.

A tervek szerint a nyolcemeletes, a második világháborúban jelentősen sérült épület a felújítás után a mostaninál jobban fog hasonlítani az eredeti állapotára, funkciója azonban a mai igényeknek felel majd meg.

Olasz tulaj

A Klotild-palotáért 2002-ben az akkori sajtóhíradások alapján kétmilliárd forint körüli összeget fizetett a Sifim nevű olasz cég a Magyar Posta Rt.-nek. Az összesen tizenegyezer négyzetméteres, műemléki védettséget élvező épület felújítására 2001-ben létrehozták a Klotild Ingatlanfejlesztő Kft-t. A társaság jegyzett tőkéje 1,853 milliárd forint, a Cégtár adatai szerint vezető tisztségviselője, más információk szerint tulajdonosa Graziano Beghelli, az olasz Beghelli világítótest-gyártó vállalat tulajdonosa, aki az adásvétel idején a Sifim cég képviselője volt.

Kicsit bűzlött

Az ingatlan értékesítése annak idején nagy port kavart, mivel - az akkori sajtóértesülések szerint - a Magyar Posta a palotát nem ingatlanként értékesítette, hanem apportként vitte egy cégbe, és azt adta el, így az adásvételt adófizetési kötelezettség sem terhelte. A pályázat érvényességét is vitatták, a műemlékvédelmi hatóság engedélyét hiányolták, illetve felmerült, hogy elővásárlási joga lett volna az államnak és az illetékes önkormányzatnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.