Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Újabb jogköröket kaphat a fővárostól a kritizált tanácsadócég

2004.11.30. 15:29
Tanácsadás címén két év alatt 350 millió forintot fizetett ki a főváros egy nemzetközi konzorciumnak, amelynek működése az elmúlt hónapokban több kritikát váltott ki. A cégcsoport a 122 milliárd forintos központi szennyvíztisztító beruházás koordinálását segíti, ám a kritikák ellenére további jogköröket kaphat, tudta meg az InfoRádió.

Csütörtökön írja alá a fővárosi önkormányzat és a környezetvédelmi tárca azt a szerződést, amely alapján Budapest az uniónál pályázik a Központi Szennyvíztisztító telep finanszírozására, értesült az InfoRádió. Az előzetes tárgyalások alapján a telep építése 122 milliárd forintba kerül, amelynek 65 százalékát az unió, 20 százalékát az állam, 15 százalékát pedig a főváros fedezi.

Irányítanának

A beruházás előkészítésére a főváros már 2002-ben létrehozott egy társaságot, az Enviroduna Kft-t, amelyet egy pályázaton kiválasztott nemzetközi konzorcium segít a tanácsaival. A konzorcium tagjai a GKW Consult, a Currie and Brown, a BHU Umwelttechnik és a Pénzügykutató Rt. A tanácsadó az InfoRádió városházi forrásai szerint eddig 350 millió forint díjazást vett fel. A cégcsoport nyáron kinézte magának a jövőre induló beruházás teljes vezetését és tanácsadó szerződésének kibővítését kezdeményezte.

A konzorcium projektvezetői megbízását támogatta Atkári János pénzügyi főpolgármester-helyettes és Pócs Attila, a fővárosi programvégrehajtó iroda vezetője is. A támogatás hevességére jellemző, hogy Pócs Attila hétfőn felelősségre vonással fenyegette azokat, akik akadályozni merik a módosítást.

Szakmai kifogások

Csakhogy az elmúlt néhány hónapban a tanácsadók tevékenysége és törekvése többeknek szemet szúrt a főpolgármesteri hivatalban. A tanácsadó működése a közmű ügyosztály bírálatát vívta ki, a jogi ügyosztály pedig azt kifogásolta, hogy a százmilliárdos projekt vezetésére nem akarnak pályázatot kiírni, állítja az Info Rádió.

Tiba Zsolt főjegyző az InfoRádió érdeklődésére megerősítette, hogy a felvetődött szerződésmódosítás ügyében júliusban szigorú jogi ellenőrzést rendelt el. Demszky Gábor két hete szintén áttekintette az ügyet, és egyetértett a szakmai és a jogi felvetésekkel.

Az InfoRádió városházi forrásból megtudta, hogy a tanácsadó konzorciumnak a főváros közmű ügyosztálya már két hónapja nem utal pénzt a szakmai kifogások miatt.

A városházi szakügyosztály szerint nem szabad külső céget megbízni a projekt vezetésével, mert a főváros saját cégén, az Enviroduna Kft-n belül egyértelműbb és átláthatóbb feltételeket lehet biztosítani. A módosítást támogatók részéről pedig felmerült, hogyha a tanácsadó nem kap további hatáskört, akkor búcsút lehet mondani az uniós támogatásnak, jelentette az Info Rádió.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.