Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Döcögnek a fővárosi koalíciós tárgyalások

2006.10.18. 19:59
Várhatóan csak novemberben választhatja meg az új főpolgármester-helyetteseket a Fővárosi Közgyűlés, miután továbbra is vitázik az MSZP és az SZDSZ arról, hogy három, vagy négy főpolgármester-helyettes legyen. Az SZDSZ és az MSZP is szeretné magának a kulturális területet, az egyeztetések tovább folytatódnak.

Lelassultak a MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós tárgyalások a fővárosban, így csaknem bizonyosnak tekinthető, hogy mégsem a jövő hét csütörtökén, hanem várhatóan csak november elején dönt a Fővárosi Közgyűlés az új bizottsági struktúráról és a főpolgármester-helyettesek megválasztásáról - tudta meg a szerdai egyeztetést követően kormánypárti politikusoktól az MTI.

Legfeljebb 14 bizottság alakul

Tájékoztatásuk szerint a bizottságok száma 22-ről maximum 14-re csökken, s ebben a struktúrában már csak az a kérdés a nyitott, hogy lesz-e úgynevezett stratégiai bizottság. A városüzemeltetési és a környezetvédelmi ügyek a jövőben egy bizottsághoz kerülnek. Összevonnák a pénzügyi és a közbeszerzési ügyeket is. Egy bizottság intézné az egészségügyi, a szociálpolitikai és a sportügyeket is.

Az oktatási kérdések és az ifjúságpolitika is egy szervezethez kerülne. Önálló maradna a korábbi tulajdonosi bizottság, amelynek nevét gazdaságira változtatnák. Megmaradna a kiemelt fejlesztések bizottsága is. E két területet - úgy, mint eddig - ugyanaz a személy, várhatóan a szocialista Somlyódy Csaba irányítja majd.

Megőrzi önállóságát a kulturális terület és a városrendészet is. Ez utóbbit várhatóan ismét Danielisz Béla vezeti majd tanácsnokként, "kvázi" főpolgármester-helyettesként. Megmaradna a városképvédelemmel foglalkozó bizottság önállósága is, de a nevét részben városrendezésire módosítanák.

Kié legyen az egészségügy

A várhatóan ellenzéki irányítás alá kerülő összeférhetetlenségi és az informatikai bizottság megőrzi önállóságát ezután is. A jogi bizottság feladata kiegészül az ügyrendi kérdések kezelésével. Az esélyegyenlőség, a foglalkoztatáspolitika és a kisebbségi ügyek pedig egy közös bizottságot kapnak.

A kormánypártok között abban még vita van, hogy az egészségügyi területet ki vezesse. Hasonlóképpen eltérnek a vélemények a főpolgármester-helyettesek feladatköréről és számáról is. A szocialisták négy helyettest szeretnének: közülük az ő elképzelésük szerint három lenne szocialista, egy pedig szabad demokrata. Az SZDSZ viszont tartja magát ahhoz, hogy az összesen három helyettesből egyet a liberálisok, kettőt a szocialisták adjanak. Korábbi hírek szerint a szocialista frakció Hagyó Miklós XII. kerületi pártelnököt, Horváth Csaba korábbi II. kerületi polgármestert, illetve Gy. Németh Erzsébet korábbi frakcióvezetőt látná szívesen a főpolgármestrer-helyettesei posztokon.

A budapesti pártvezetéssel egyeztet az MSZP-s delegáció

A liberálisok átrendeznék a főpolgármester-helyettesek feladatait is. A pénzügyekkel, valamint részben a városfejlesztéssel és a közüzemekkel foglalkozó helyettesük, aki várhatóan ismét Ikvai-Szabó Imre lesz, szeretné átvenni a kulturális területet is.

A korábbi városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, Vajda Pál területét a liberálisok kibővítenék a turisztika és az idegenforgalom kérdéskörével. Az eddig Schiffer János által vitt kulturális-oktatási területből az oktatási ügyeket összevonhatnák a korábban Szolnoki Andrea által jegyzett egészségügyi szférával. A szocialisták jelezték, hogy az új ajánlatról a budapesti pártvezetés állásfoglalását kérik. Korábban a szocialisták azt nyilatkozták, hogy a pénzügyi-gazdasági terület mellett a kulturális és a városüzemeltetési területet kívánják irányítani.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!