Árpád
-1 °C
9 °C

Indul a kutyapiszok-hadművelet

2004.12.21. 08:06
Kapcsolódó cikkek (1)
A főváros még idén 90 millió forintot költ a kutyapiszok takarítására, kutyafuttatók építésére – írja keddi számában a Népszabadság. Jövőre háromszor ennyit szánnak erre a célra. Az egyik kerület vásárlási utalványt adna a beszolgáltatott kakiért.
Budapest egyre barnább: a járdákat valósággal elárasztja a kutyapiszok - állapította meg Demszky Gábor fõpolgármester. Hétfőn bejelentette: a városháza - a Fõvárosi Közgyûlés döntése értelmében - 90 millió forintot oszt szét pályázat útján a nyertes kerületi önkormányzatok, civilszervezetek, egyesületek között. A pénzbõl az I., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a XIII., XIX. kerület szervezetei és intézményei több százezer tisztasági készletet szereznek be és osztanak szét. Több száz zacskóadagolót és kutyaürülék-tárolót helyeznek el az utcákon, többtucatnyi járdatakarító- és mosógépet állítanak üzembe, számos új kutyafuttatót alakítanak ki.

A főváros jövőre megháromszorozza ezt a pénzt, és csaknem 300 millió forintot ad a kutyapiszok elleni küzdelemre - ígérte Demszky, aki elrendelte, hogy az FKF Rt. többször takarítsa és hetente fertőtlenítse a kutyapiszokkal leginkább szennyezett fővárosi tulajdonú területeket.

A kutyák városa

A főpolgármester emlékeztetett: Budapesten a becslések szerint nagyjából 400 ezer kutya él (az alig kisebb Bécsben hatvanezer). A magyar főváros ebei naponta 40 tonna kutyapiszkot hagynak maguk után az aszfalton és a parkokban. A közvélemény-kutatások szerint a budapestiek háromnegyede kiemelt problémának tartja a kutyapiszkot.

A másfél évtizedes harcnak - ha ugyan annak lehet nevezni - egyelőre nincs sok látszatja. A rendszerváltás óta egymást érték Budapesten a kutyaszar-mentesítő akciók, tervek, elképzelések. Volt városrész, ahol piktogramokat festettek a csatornalefolyók mellé, máshol azt fundálták ki, hogy egy lakásban csak egy ebet lehessen tartani.

Igazoltatás, beváltható kaki

Az egyik polgármester odáig ment, hogy bejelentette: átvevőhelyeket létesítene, ahol vásárlási utalványt adnának a beszolgáltatott végtermékért. A mozgalomból a városháza is kivette a részét, az egyik főpolgármester-helyettes ingyenzacskókat osztogatott a kutyás járókelőknek. Legkeményebb a VIII. kerület: Józsefvárosban januártól tízezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők azokat a kutyasétáltatókat, akik nem tudnak kislapátot és kis zacskót mutatni igazoltatáskor.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.