Gerzson
1 °C
10 °C

Fúrják a fideszesek Leisztinger újbudai toronyházait

2005.10.14. 14:23
Kifogásolja a XI. kerületi Fidesz a Kopaszi-gátnál zajló ingatlanberuházást, amely szerintük 3,5 milliárd forintos kárt okoz a kerületi adófizetőkenek. Újbuda alpolgármestere cáfolja a vádakat.

Kifogásolja a Fidesz önkormányzati képviselője, Schneller Domonkos, hogy a XI. kerületi önkormányzat a kerület szabályozási tervét módosítaná, és ezzel az Öböl XI. Kft. számára lehetővé tenné magasházak építését is a Lágymányosi-öböl, illetve a Kopaszi-gát környékén.

A Lágymányosi-híd lábánál, a Kopaszi-gát lezárt bejárata előtt tartott sajtótájékoztatót Schneller Domonkos és Kristóf József - két XI. kerületi (újbudai) fideszes politikus. Elsősorban azt bírálták, ahogyan a helyi önkormányzat apportálta telkeit az Öböl XI. Kft.-be. Schneller szerint ezt áron alul tette az önkormányzat, méghozzá akkor, amikor még a telek nem ért sokat. Nem sorolták át az övezeteket, és így arányaiban Leisztinger Tamás vállalkozó jutott nagyobb részesedéshez az Öböl XI. Kft.-ben. Leisztinger cége, az Arago 71 százaléknál is többet birtokol az Öböl XI.-ből, jóllehet az önkormányzat 36 hektárt vitt be a cégbe, Leisztinger pedig csak 8 és felet.

Schneller szerint az, hogy Leisztinger jutányos feltételekkel jutott a területhez, azért is érdekes, mert Leisztinger élettársa Molnár Gyula helyettese a budapesti MSZP-elnökségben. Molnár pedig történetesen a XI. kerület polgármestere is. (Schneller Domonkos pedig annak a Schneller Istvánnak a fia, aki Budapest főépítésze.)

3,5 milliárdos kár?

Schneller Domonkos az Index kérdésére elismerte, az öbölbeli beruházások - egy szórakoztató- és élménypark - megvalósítását az Arago vállalta magára, és az is igaz szerinte, hogy az önkormányzat 36 hektárjának a fele vízterület. Ugyanakkor hozzátette, a Lágymányosi-öbölben vízre is építkeznek majd, például színpad is létesül az öböl fölött. Így az önkormányzat kisebbségbe kerülése a kft.-ben, illetve az, hogy az önkormányzati telkeket 9000 forintos négyzetméteráron apportálták, összesen 3,5 milliárdos kárt okoz a kerület adófizetőinek.

A fideszes képviselő elsősorban azt kifogásolta a pénteki sajtótájékoztatón, hogy a kerület most úgy módosítja a szabályozási tervét, amely lehetővé tenné akár 55 méteres épületek emelését is a Kopaszi-gátnál. Szerinte itt eredetileg nem épülhettek volna lakások. Kezdetben ugyanis pihenő-szórakoztató létesítményeket terveztek ide, és ezeknek kellene először megvalósulniuk.

Cáfol az alpolgármester

Cáfolja a Fidesz vádjait Lakos Imre, Újbuda alpolgármestere. Az SZDSZ-es politikus szerint szó sincs arról, hogy áron alul apportálták volna a telkeket az Öböl XI. Kft.-be. Éppen azzal, hogy az önkormányzati telkeket bevitték, és megkezdődtek a beruházások, értékelődtek fel mára a telkek Lakos szerint. Ha nem építkezne itt az Öböl XI., akkor az önkormányzati telkek sem érnének semmit. Az alpolgármester úgy vélte, az a telekrész, amelyet Leisztinger vitt be a kft.-be, értékeli fel az öbölmenti önkormányzati telkeket.

Az SZDSZ-es politikus szerint hivatalos értékbecslés alapján döntött az önkormányzat az apportról (ezt egyébként Schneller Domonkos szerint már az értékbecslés előtt megtették). Kár egyébként sem éri a kerületet - vélekedett Lakos -, hiszen felértékelődnek Újbuda itteni ingatlanjai. Az alpolgármester hozzátette: eszük ágában sincs eladni itteni részesedésüket, az Öböl Kft.-beli apport ugyanis növeli az önkormányzat vagyonát.

Lakos szerint a szabályozási terv módosítása, amelyről a képviselőtestület jövő héten dönt, szintén nem károsít senkit. Korábbi iparterületek átminősítéséről van szó. Itt korábban betongyár és más hasonló ipari üzemek működtek, tehát nem parkokat akarnak beépíteni.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.