Judit
-2 °C
8 °C

Egymásnak üzenget a fővárosi MSZP és az SZDSZ

2006.06.02. 12:39
Az SZDSZ arra vár, hogy az MSZP-ben eldőljenek a személyi kérdések, és végre a kormányprogramban Budapestre vonatkozó fejezet részleteiről kezdődjenek tárgyalások. Az MSZP viszont pénteken azt közölte, hogy akkor támogatják főpolgármester-jelöltként Demszky Gábort, ha közös listát állít a két párt. Az SZDSZ viszont nem akar közös listát, így a jelenlegi helyzetben Molnár Gyula MSZP-s listavezetőként mérkőzik meg Demszkyvel ősszel.

Az MSZP Budapesti elnöksége pénteken az őszi önkormányzati választások előkészítéséről tárgyalt. A testület néhány módosító javaslattal elfogadta a budapesti önkormányzati listára tett javaslatot, és megerősítette, hogy tovább kell tárgyalni a Szabad Demokraták Szövetségével és együttműködésre törekszenek az SZDSZ-szel - közölte Lénárt László, a szocialisták Budapesti Tanácsának ügyvezető alelnöke.

Demszky ellen indulhat Molnár Gyula

További tárgyalásokat követően a két párt közös listaállítása esetén támogatni tudja közös jelöltként az SZDSZ főpolgármester-jelöltjét, megegyezés hiányában kész arra, hogy önálló jelöltet állítson Molnár Gyula elnök, listavezető személyében.

A tárgyalásokon a választási együttműködésen túl a főváros további működtetéséről és fejlesztéséről, az irányítási struktúra korszerűsítéséről, és a fővárost érintő döntések politikai egyeztetésének rendszeréről kell megállapodni a leendő koalíciós partnerrel.

Az SZDSZ nem akar közös listát

Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke az Indexnek péntek délután, az MSZP közlemény után elmondta, hogy a szabad demokraták nem akarnak közös listát, de szívesen tárgyalnak az MSZP-vel, nyitottak a szocialisták javaslataira. Lakos hozzátette: természetesen az MSZP álláspontját az SZDSZ budapesti elnöksége Demszky Gáborral közösen megvitatja, és ezután alakítják közös álláspontjukat.

Így tehát valószínű, hogy az SZDSZ főpolgármester-jelöltje ősszel Demszky Gábor lesz, minthogy ezt a liberálisok már bejelentették, Molnár Gyula pedig MSZP-s listavezetőként mérközik meg a jelenleg is főpolgármesteri tisztséget betöltő szabad demokrata városvezetővel.

A pénteki MSZP közlemény előtt is nyilatkozott az Indexnek Lakos Imre. Ekkor így fogalmazott az SZDSZ fővárosi elnöke: "Még sohasem történt meg, hogy egy kormányprogramban külön fejezet foglalkozzon Budapesttel. Az SZDSZ üdvözli ezt, és azt javasolja az MSZP-nek, hogy minél előbb kezdődjék meg a tárgyalás a két párt között a program végrehajtásáról, a beruházások ütemezéséről".

Elfogadják Molnár Gyulát

Lakos hangsúlyozta: arra várnak, hogy a szocialisták zárják le a vitás személyi kérdéseket. Az SZDSZ-nek elfogadható Molnár Gyula jelölése is az esetleges szuperhelyettesi és egyéb posztokra, bár azt szeretnék - tette hozzá Lakos -, ha a szocialisták belátnák, hogy Demszky Gábornak van a legnagyobb esélye a főpolgármesteri cím megszerzésére. Lakos szerint tehát az MSZP-nek is támogatnia kellene az SZDSZ színeiben induló Demszkyt.

Ugyanakkor a budapesti liberálisok elnöke kifejtette, sokkal nagyobb szükség lenne arra, hogy végre megkezdődjenek az érdemi egyeztetések a kormányprogramról, amelyben az M0-s megépítése mellett, az M0-s északi híd létesítése mellett például egy újabb Duna-híd is szerepel. Lakos szerint az aquincumi átkelőhelyet meg kellene majd építeni.

Épüljön meg az M0-s

Ugyancsak fontos a szabad demokrata politikus szerint, hogy bezáruljon a keleti oldalon az M0-s (fél)körgyűrű, a Pestet elkerülő közúti összeköttetés.

Lakos hangsúlyozta a tömegközlekedés fejlesztését. Szerinte a kormányprogram erről is szól, de a részleteket a koalíciós pártoknak kell kidolgozniuk. A BKV helyzetét rendezni kell, ez mindenképpen sürgető feladat, vélte. A tömegközlekedés fejlesztése, az ötös metró előkészítése, megépítése szintén prioritást kell, hogy kapjon. Ezen kívül említette még a panelprogram folytatását és a városrehabilitációt is.

Érdemi döntéseket akar Lakos

Ugyancsak szükség lenne arra, hogy folytatódjanak az útfelújítások Budapesten. A kormányzati tervekben ez is szerepel, de a pontos ütemezés a fővárosi vezetőkre hárul.

Lakos végül kijelentette, a kormány komoly gesztust tett programjában Budapestnek, most már az itteni vezetők dolga, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és ne személyi kérdésekkel húzzák az időt, hanem érdemi döntésekkel foglalkozzanak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.