Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Éjfélig lehet mulatni a felújított Liszt Ferenc téren

2006.06.08. 15:01
Tizenhárom szórakozóhely dobta össze a Liszt Ferenc téri park felújításhoz szükséges pénz felét, a terézvárosi önkormányzat állta a másik felét, a végeredménnyel állítólag a zajos éjszakai életre panaszkodó lakók is elégedettek.

"Nem hiszem én azt, hogy ezután csend lesz" - mondja az évizedek óta a téren lakó férfi. "Csendes volt, lehetett nyugodtan élni" - emlékszik vissza nosztalgiázva a mellett ülő asszony azokra az időkre, amikor még nem volt ennyi étterem és kávézó a téren. A két helybélit azután kérdeztük, hogy Verók István VI. kerületi polgármester és a vendéglátósokat képviselő Matlákházi Rita csütörötkön átadta a tér felújított részét.

A környék kipofozására amúgy is szükség volt, ráadásul állandósultak a helybéliek és a vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület közötti konfliktusok. A szalagot átvágó terézvárosi polgármester szerint "korszerű, hangulatos és mindenki számára élvezhető" parkot csináltak, és még egy József Attila szobrot is kapott a tér.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A béke érdekében

Az átalakítás 30 millió forintba került. Az összeg felét 13 szórakozóhely dobta össze. A területre 25 padot raktak ki, 17 lámpa teszi este hangulatossá a sétányokat, kilenc új tábla figyelmezteti a kutyásokat, hogy vigyék máshova ebeiket. A kanyargós utak mentén szőnyeget alkotnak a növények, az árnyékot jól tűrő tujákat, szépen lombosodó cserjéket, virágokat automata öntözőrendszer tartja majd életben. Minderre egy év garanciát vállal a kivitelező Park-line Kft.

A lakók leginkább azt nehezményezték, hogy körülményes az éttermek elé kitett székeket, asztalokat kerülgetni, és a tavaszi, nyári estéken túlságosan zajosnak találták a teraszok közönségét, számolt be a tér körüli vitákról Matlákházi Rita. A tér átalakításával az asztalkerülgetés megoldódni látszik, de a béke érdekében korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitva tartását, ezután éjfélkor zárni kell a kasszát. A közbiztonság javításáért térfigyelő kamerák felszerelését tervezik, a zaj ellen pedig egységes, speciális zajszigetelő anyagból készült napernyőket akarnak venni.

Szórakozóipari komplexum

Verók István sajnálkozott a lakókkal kialakult konfliktusok miatt, és remélte, hogy a megszépült tér elnyeri majd az itt élők tetszését. Az éjféli, mindenkori kötelező záróra betartatását a közterületfelügyelők és a rendőrség segítségével szeretnék elérni.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A Liszt tér ikertestvéréről, az Andrássy út másik oldalán lévő Jókai térről Verók elmondta, hogy valószínüleg még évekig elhúzódhat a tervezett mélygarázs körüli jogi huzavona, de addig is megpróbálják ideiglenesen rendbetenni a környéket.

A padon üldögélő szkeptikus helybéli férfi azonban nem nagyon bízik a helyzet javulásában, szerinte senki nem tartja majd be az éjféli zárórát, ugyanolyan zajos marad a környék mint volt. "Ez már rég nem tér, ez egy szórakozóipari komplexum" - mondja keserűen. A lakóknak megnyugvást mindenképp az jelentene, ha az önkormányzat szigorítana az új kereskedelmi törvény alapján, és - mint ahogy arról a Népszabadság is írt - este tíz és reggel hat között megtiltanák a vendéglátóhelyek, kereskedelmi üzletek, kisboltok nyitva tartását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!