Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Lebonthatják a Merlin Színházat

2005.07.19. 17:57
A fővárosi közgyűlés még nem fogadta el azt a szakértői anyagot, amely szerint lebontató lenne a Merlin Színház és a tűzoltóság épülete. Szerdán viszont valóban elkezdődik a Károly körúti bazársor bontása.

Bontható jellegűként nevesíti a Merlin Színház és a belvárosi tűzoltóság épületét az az előzetes ingatlanszakértői tanulmány, amelyet kedden egyhangúlag fogadott el a fővárosi önkormányzat kiemelt fejlesztések bizottsága, írja a távirati iroda.

Endrédy István (MKDSZ) szerint a végleges jogi, ingatlanszakértői tanulmányt augusztus végéig kell elkészíteni. Ezt megelőzően augusztus 24-én kiírnak egy "Budapest szíve" városépítészeti ötletpályázatot a Városháza ingatlanán megvalósítandó fejlesztésekre. Ennek eredményhirdetése január 20-án lesz.

Az ellenzéki városatya tájékoztatása szerint a bizottsági ülésen még nem volt ismert az, hogy a pályázatok értékeléséhez szükséges 60-70 millió forintot honnan teremtik elő. A városházától kapott tájékoztatás szerint még nem született döntés a Városháza-projektről, amelyet a közgyűlésnek kell elfogadnia.

Ideiglenes parkosítás

A bizottság egyhangúlag tulajdonosi hozzájárulást adott az ideiglenes parkosításhoz, kerítésépítéshez. Szerdán megkezdődnek a Károly körúti bazársor bontásával összefüggő tényleges munkálatok. Először a színes neonreklámokat adják át egy múzeumnak.

A bizottság elé került előzetes ingatlanszakértői tanulmányt készítő kft. vállalta, hogy a 2001-ben azonos tartalommal és céllal készített szakértői véleményét aktualizálja. Az előzetes javaslata szerint a felszín alatt egy-két szinten 850 férőhelyes mélygarázs, felette pedig ötemeletes új épület lenne a bazársor helyén.

Már 1996-ban terv készült

Az önkormányzat 1996 februárjában vette tervbe a Városháza-projektet és az udvaron lévő épületek azonnali bontásáról. Elfogadta azt is, hogy saját forrást nem költ a projektre, és nem vállal új adósságot sem ennek során.

Az előzetes szakértői anyag szerint 100 szobás hotel, tíz-tízezer négyzetméter körüli üzlethelyiség és bérelhető iroda lenne egyebek közt a területen. Egy másik előterjesztés rögzíti azt is, hogy a főváros vezetése szeretne elkerülni "egy tisztán plaza" típusú beruházást. Ezért önfenntartó kulturális, szórakoztató jellegű részeket, zenei klubot, kiállítótermet, ipari és képzőművészeti galériát is terveznének.

Kocsis László, a Főkert Rt. vezérigazgatója korábban elmondta, hogy a Városháza udvarán jövő tavaszra elkészülhet az ideiglenesen, várhatóan két évig működő park.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!