Ágnes
-13 °C
0 °C

Nászéjszaka minden hónapban

2004.06.11. 20:32
Rituális fürdőt avatott a Chábád Lubavics Egyesület a Kazinczy utca 16-ban pénteken. A Mikvében a zsidó nők nemi ciklusuk hetedik napján merítkezhetnek meg, hogy a megtisztulás után újra alkalmasak legyenek a házaséletre. A merítkezéshez a kútból nyert vizet és a tetőn összegyűjtött esővizet használják, amit bonyolult medencerendszereken át vezetnek a luxus színvonalú, új Mikvéhez.
A Kazinczy utcai, romos épület 1928-as megépülésétől a háborúig zsidó fürdőként működött, zegzugos folyosóiról több, különböző állapotú medencés helyiség nyílik. Az elmúlt harminc-ötven évben hanyatlásnak indultak a fürdők, így itt is csak az első emeleten található, fehércsempés, kórházas hangulatú Mikve állt a látogatók rendelkezésére.

Nászéjszaka minden hónapban

Tekintse meg képeinket!
"Pedig a Mikvének szépnek kell lennie, - mondja Oberlander Baruch rabbi - hogy a fiatal nők szívesen merítkezzenek meg benne." A zsidó törvények szerint a nők nem élhetnek házaséletet nemi ciklusuk első hét napján; a hetedik napon rituális megtisztulással teszik magukat ismét alkalmassá az együttlétre.

A Mikvének diszkrét rituálénak kell lennie, a fiatalasszony egyedül, a felügyelősszony közreműködésével végzi el, mert ha mindenki tudja a közösségben, hogy János felesége ma este megmerítkezik, akkor azt is tudja, hogy mi lesz Jánosék holnap esti programja. "A zsidó házaséleteben minden hónapban van nászéjszaka" - tette hozzá mosolyogva a rabbi.

Tisztítás borral

Az újonnan megnyíló Mikve többezer dolláros költségeit két magyar származású, New York-i üzletember állta; hászíd hagyományok szerint nagy becsesség a Mikveépítés és elősegítheti a gyermekáldást is. Másfél éve dolgoznak a fürdőn a munkások, de még mindig hátra van egyhavi munka. A Mikve medencéjéhez néhány igényes kialakítású fürdőszoba is tartozik, mert a spirituális megtisztulás előtt az asszonynak fizikailag is makulátlannak kell lennie.

A Mikve megépítése nem a fürdőszobák és a mozaikból kirakott áldásszöveg miatt telt másfél évi munkába, hanem azért, mert a megmerítkezéshez kóser vizet kell használniuk, melynek ismérve, hogy természetes, tehát tenger-, patak-, tó-, kút- vagy esővíz. Ha e vizet valamilyen edényben fogják fel, akkor elveszti természetességét, így az udvaron található kútból nyert, és a tetőn összegyűjtött vizet betonmedence-rendszereken keresztül kell a Mikvéig vezetniük. A nem kóser vizet borral lehet megtisztítani, illetve elválasztani a tiszta víztől, ezért körülbelül ezer liter tokaji vörösbor áll a tégalépület udvarán.

Fent, az égben kiegészíttetik

Klikk a képre!
Az új Mikvét egy hónap múlva vehetik használatba a közösség fiatalasszonyai, onnantól kezdve férfi nem teheti be a lábát. A fürdőző minden porcikájának érintkeznie kell a medence vizével, ezért előtte le kell mosnia a körömlakkot, ki kell fésülnie hajából az utolsó csomót is, és ajánlatos, hogy ne fürdőruhában merítkezzen.

A szépen kicsempézett medence feneke három különböző szintből áll, hogy az alacsony és a magas nőknek is megfelelő magasságig, azaz nyakig érjen. A természetes vizet a medencében található fűtőcsövek hevítik kellemes hőmérsékletűre, hogy a nők a két-három perces fürdő során ne fázzanak át. A felügyelőnő az első merítkezést követő áldás után kétszer elkiáltja magát, hogy "Kosher, kosher!", hiszen, ahogy a rabbi mondja, "amit lent elmondanak, az fent, az égben kiegészíttetik."

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.