Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kökiről a reptérre BKV mínusszal

2005.01.08. 17:50
A külföldiek szeretik a reptérbuszt, mert a túra olyan, mintha még élne Brezsnyev. Miközben Nyugat-Európa nagyvárosait metró vagy gyorsvasút köti össze a repülőterükkel, Budapesten csak látványtervekre és makettokra futja. Utazzon velünk a BKV hiperbuszával, ami azért "plusz", mert takarítják.
"Azt mondtam, hogy menj innen" - tegezi le a huszonéves rendőrsrác a megállapíthatatlan korú hajléktalant. "De hova?" - kérdez vissza a nagy szatyrot maga után húzó férfi. A Kőbánya-Kispesten berendezkedő hajléktalanokat még társaik is megvetik. Mindennaposak a lopások, rablások, könnyű és súlyos testi sértések, azt mondják, hogy a Kökiről nincs visszaút.

Mintha még élne Brezsnyev

#alt#
Reptérbuszra várva
Innen indul az egyetlen tömegközlekedési eszköz, amely a ferihegyi repülőteret összeköti a várossal. A buszt BKV Plusz címkével látták el. Ez a fővárosban nagyjából azt jelenti, hogy - nem vicc, ellenőrizhetik a közlekedési vállalat honlapján - a busz menetrend szerint jár, bemondják a következő megállót és takarítják a buszt.

Átlagos hétköznap délelőtti tömeg a reptérbusz kőbánya-kispesti megállójában. "Olvastam az útikönyvben, hogy a magyar taxisok irreálisan sok pénzt kérnek a fuvarért, ezért inkább busszal megyünk ki a reptérre" - mondja a Giovanniként bemutatkozó fiatalember, aki nem bánja, hogy erre vezet az útja. "Még soha nem voltam Kelet-Európában, de ez olyan, mintha még élne Brezsnyev" - lelkendezik.

Nagy Brigitta a szabadságát Cipruson tölti. A környezet őt kevésbé zavarja, inkább azért panaszkodik, hogy az általa ismert nyugat-európai városok mindegyikét gyorsvasút vagy metró köti össze a reptérrel. Sőt, a londoni Heatrow két, egymás távol eső terminálja között is külön gyorsvasút jár.

Elkerülhetetlen lesz a hosszabbítás

#alt#
Sínek gyorsvasút nélkül
Az egy négyzetkilométerre eső látványtervekben vagy makettekben szerencsére felvesszük a versenyt a boldogabb Európával. Először Demján Sándor állt elő azzal, hogy gyorsvasutat építene a Nyugati Pályaudvar és a ferihegyi repülőtér között, majd tavaly novemberben a Budapest Airport kezdeményezett egy zártkörű tanácskozást a közlekedési társaságokkal, a minisztériummal és a fővárossal arról, hogy 2010-ig a hármas metró Ferihegyig való meghosszabbítása elkerülhetetlen lesz.

Demján Trigránitjának gyorsvasút-építési terve ezzel egy időben állítólag lekerült a napirendről, de legyünk óvatosak: Demján cégcsoportja részt venne a Budapest Airport privatizációs pályázatán. Persze mindegy, hogy milyen tervek nem valósulnak meg, akár helikopteres légihidat is ígérhetne egy nagyformátumú vállalkozó vagy a közlekedési társaság, hogy az ingyenreklám után ne tegyen semmit. "A tervek szerint 2003 végére készülhet el a projekt" - közölte például a gyorsvasútról az MTI 2001. november 27-i híre. A szerzője szerint már csak az a kérdés, hogy Rákosrendezőnél szükséges-e újabb felüljárót építeni.

Vonat plusz, vagy amit akartok

#alt#
Vonat Mínusz
A hármas metró meghosszabbítását egyelőre egyik, a találkozón részt vevő fél sem kommentálja - tudják, a projekt előkészítő szakaszban van - mintha olyan egyszerű lenne nálunk 2010-ig egy komplett metróvonal megépítése, lásd I LOVE M4.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy két sínpár fut egymás mellett végig a ferihegyi úton, az ember azt hinné, hogy a reptérnél elég egy lecsatlakozó vágányt építeni és máris kész a gyorsvasút vagy vonat plusz, hívjuk, aminek akarjuk.

Bejönni Ferihegyről
Tömegközlekedéssel a legolcsóbb Ferihegyről a városba jutni. Egy buszjegy százhatvan forintba kerül, Kőbánya-Kispestről újabb százhatvan forintért metrózhatunk tovább a belváros felé. Az Airport Busz - Ford Transit mikrobuszok - kétezerszáz forintért viszik el az utasokat Budapest területén belül bárhová. A legtöbb taxitársaságnak szabott repülőtéri tarifái vannak három- és négyezer forint között. Utasokra csak a Tourist Taxi várhat a reptéri droszton, a telefonon rendelt taxiknak külön megállóhelyet alakítottak ki, de ezek az autók csak addig parkolhatnak, amíg az utas beszáll.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.