Emőke
8 °C
19 °C

Bemutatják a budapesti felhõkarcolót

2006.10.18. 17:02
A napokban mutatják be az elsõ százméteres fõvárosi toronyház terveit. A Finta József tervezte bankszékház a Teve utcában, a Zsarupalota mellett magasodik majd. A magasház ellenes budapesti fõépítész, Schneller István helyére a jövõ hét elején írnak ki pályázatot, és a megváltozó összetételû városvezetés is várhatóan zöld jelzést ad a felhõkarcolóknak. Az Info Rádió összefoglalója.

Jövõ hét kedden mutatja be az elsõ százméteres toronyház terveit a Raiffeisen Bank Zrt., adta hírül az Info rádió Az angyalföldi Teve utcába, a rendõrségi központ, közismertebb nevén a Zsarupalota mellé tervezett bankszékház helyén október 30-tól egy hasonló méretû fénytorony áll majd. A tornyot Finta József tervezte.

Az építkezés megkezdését egyelõre hátráltatja a jogszabályi háttér, amely szerint Budapesten legfeljebb 70 méter magas épületet lehet építeni, de az építész szakma azt várja a fõváros új vezetésétõl, hogy eltörli a keretszabályzatban meghatározott magassági limitet. Erre több jel is mutat. Elsõsorban az, hogy a magasház-ellenes korábbi fõépítész, Schneller István a választások elõtt lemondott, helyére pedig a napokban írnak ki pályázatot.

Az eddig szóba került aspiránsok az úgynevezett progresszív csoporthoz tartoznak, amelynek tagjai nemhogy ellenzik, hanem támogatják a meghatározott helyszíneken építendõ toronyházakat. A politikai klíma is változott: Demszky Gábor is az úgynevezett progresszív vonalhoz tartozó szakembereket vitt magával a fõvárosi közgyûlésbe, például Z. Halmágyi Judit építészt, vagy Bojár Iván András építészkritikust. A tervek szerint a Hungária körúton belül várhatóan a jövõben sem lehet majd magasházakat építeni, amelyek inkább a kerületi vagy regionális centrumokban magasodnak majd.

Az Info rádió úgy tudja, a befektetõk ugrásra készen várják a magassági határ eltörlését. Az angyalföldi bankszékház mellett tervek születtek egy ferencvárosi magasház-csoportra, amely a Lágymányosi hídfõ déli oldalán helyezkedne el, felhõkarcolókat terveznek még Csepel északi szigetcsúcsára, valamint az Újpesti Foka-öböl környékére. Szakemberek nem tartják kizártnak, hogy toronyház-építési verseny kezdõdik, elsõsorban a bankok, nagyobb cégek között, egy felhõkarcoló ugyanis az üzleti életben betöltött pozíciót is szimbolizálja.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.