Edina
-3 °C
9 °C

Stadionépítőset játszottak

2005.02.22. 16:06
Eredményt hirdettek a Budapesti Olimpiai Központ hasznosítására kiírt előpályázaton. Senki nem győzött, senki nem vesztett, a pályázatnak nem is ez volt a célja, hanem hogy felmérje, mit építenének a magánbefektetők, ha rajtuk múlna. Egy biztos: aki arra számított, hogy választ kapunk arra a kérdésre, hogy hol, ki és mit épít a Puskás-stadion környékén, annak csalódnia kellett.
Tavaly júliusban mondta egy Gyurcsány Ferenc nevű sportminiszter, hogy 2005 első napjaiban születik meg a végső döntés arról, hogy a Puskás Ferenc Stadion és környékén "hol, ki és mit épít". A "Hat pályamű a Puskás Ferenc Stadion jövőjéért!" című keddi sajtótájékoztatón viszont pont ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ, noha az új évből ötvenhárom nap telt el.

Jólesően pogácsáztak


A bírálóbizottság
Tekintse meg képeinket!
Pedig megszokhattuk már, hogy makettekben és látványrajzokban felvesszük a versenyt a világ legfejlettebb államaival is. Sőt, itt az új varázsige a ppp (Private-Public Partnership), vagyis a magántőke által elkészített létesítményekhez az állam szolgáltatásvásárlási garanciát nyújt. A Papp László sportaréna is ebben konstrukcióban épült és legkevésbé sportesemények megrendezésére alkalmas. (A beruházás tempóját jól példázza, hogy a semmiről szóló, fél egyre beígért sajtótájékoztatót jó negyed órás késéssel kezdték, miközben a főszereplők jólesően pogácsáztak a terem végében.)

"Ez nem olyan pályázat volt, ami kötelezettségekkel járna, hanem irányt szab és a ppp-pályázat alapja lehet" - mondta Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, címzetes államtitkár. Tizennégyen vásárolták meg a pályázati dokumentációt (ez, ugye, tiszta haszon) és hatan el is készítették a pályaműveket. Hát, klasszak, bár ha valaki megtervezi a hetes metrót vagy a tizedik budapesti Duna-hidat, legfeljebb megveregetik a vállát, hogy egyszer biztos jól jön ez, de nem hívnak össze miatta sajtótájékoztatót.

A pályaművek egyébként meglehetősen elnagyoltak, bár kétségtelenül jól mutatnak.

Hamiskás mosoly


Ábrahám Attila
Klikk a képre!
"Az állam nem gondolkozhat a magánbefektető helyett, ezért hasznos volt a pályázat" - mondta Poczkodi Balázs jogász. Csakhogy azt bármelyik felsőtagozatos általános iskolás megmondta volna a bírálóbizottságnak, hogy a befektetőnek nem az ifjúsági asztalitenisz-bajnokság megrendezéséből lesz pénze. Nem véletlen, hogy az egyetlen bíráló megjegyzés Török Ottótól, az Olimpiai Központ vezetőjétől hangzott el: "A pályázatok jelentős része nem sportorientált." (Lásd Papp László sportaréna.) Vagyis jó eséllyel épülnek plázák, műkörömstúdiók, hitpaloták, koncerttermek a stadion környezetében.

Vagy még azok sem. Az Index kérdésére, hogy mikor derül ki, hogy "hol, ki és mit épít", Ábrahám Attila határozottan rávágta: "Nyár előtt lezárulhat a koncepció vitája." (És?) Hasonló mélységű választ kaptunk arra a kérdésre is, hogy mikor épülhet fel az új Puskás-stadion. "Nem az utolsó ütemben - válaszolta hamiskás mosollyal Görözdi György miniszteri biztos. - Nagyban függ a labdarúgó Eb-pályázattól is."

Vagyis akkor még jó ideig nem kell attól tartani, hogy a közelben lakók nyugalmát megzavarják a munkagépek. Különben is, 2006, választás, új kormány, új látványterv, 2010, választás, új kormány, új látványterv, 2014...

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.