Natália
-3 °C
7 °C

Olcsóbb lesz az utcán leinteni a taxit

2005.01.24. 15:30
Tavasszal léphet hatályba az rendelettervezet, amely szerint a telefonon rendelt taxikért ezentúl az alapdíjon kívül 300 forint kiállási díjat is kellene fizetni, adta hírül az InfoRádió. Az indokok között a taxisokba vetett bizalom visszaállítása és az eddigi díjszabás életszerűtlensége szerepel. A rendelet az utcán leintett taxikra nem vonatkozik.

Olcsóbb lesz utcán leinteni a taxit, mint telefonon hívni, az utóbbi esetben ugyanis tavasztól az alapdíjon kívül 300 forintos kiállási díjat kell majd fizetni. Erről szól a fővárosi önkormányzat most elkészült javaslata, tudta meg az InfoRádió. 300 forintos alapdíjjal számolva tehát 600 forintról indulna egy telefonon rendelt taxis "luxusutazás".

A Fővárosi Önkormányzat elküldte a fix, hatósági taxiárakra vonatkozó javaslatát a kamarának és az érdekképviseleti szervezeteknek, nyilatkozta az InfoRádiónak a fővárosi közgyűlés kereskedelmi és turisztikai bizottságának elnöke. Rusznák Imre elmondta, hogy a tervek szerint tavasszal hatályba lépő tervezet alapján egy új tarifaelemet vezetnének be, a 300 forintos kiállási díjat. Ezt akkor kellene kifizetni, ha valaki telefonon rendeli meg a taxit.

Az utcán leintett, vagy droszton várakozó taxiért ugyanakkor nem kellene ilyen díjat fizetni, azaz ezekben az esetekben olcsóbban lehetne utazni.

Az általános tarifák között az alapdíj 300 forint maradna, azaz a taxaméter alapesetben 300 forintról indulna, a várakozási díjat percenként 60 forintban, a kilométerdíjat pedig 240 forintban határoznák meg. Ez utóbbit az APEH által negyedévenként meghatározott elszámolható benzinár éves átlagához igazították. A kilométerdíj tehát automatizmus alapján, a többi díj az önkormányzat időszakos döntése szerint mozogna.

"Nem életszerű" az ingyenes rendelés

Rusznák Imre a kiállási díjjal kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi rendszer, azaz az ingyenes telefonos megrendelés nem életszerű. Rusznák szerint ha az emberek megismerik az új rendszert és tudják mennyi lehet a díj, akkor nem fordulhat elő, hogy az utasokat becsapják. Szerinte így a taxis szakma is visszanyerheti az elvesztett bizalmat.

Arra a kérdésre, hogy a hatósági ár az utasok vagy a taxisok érdekeit védi, a politikus azt válaszolta, hogy lehetőség szerint meg kell próbálni mindenféle érdeket figyelembe venni, ám tökéletes megoldás nincsen.

Fix tarifa

A főváros 2004 októberében közölte, fix taxitarifa-rendszer bevezetésére készül, de akkor még nem volt szó konkrét összegekről. Az önkormányzat korábban is szabályozta a taxiszolgáltatások árait, de nem mindenkire kötelező fix tarifát, hanem maximum árat szabtak meg. Rusznák Imre akkor azt mondta, reméli, hogy a fix tarifa miatt a taxisok ezentúl a szolgáltatás minőségének javításával versenyeznek majd.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.