Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Demszky felfüggesztette a Teleki-szobor engedélyezését

2004.02.14. 21:27
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere azt javasolja a Teleki Emlékbizottságnak, hogy vonja vissza a Teleki-szobor építésére vonatkozó kérelmét; a szervezet döntéséig a főpolgármester szombaton felfüggesztette az engedélyezési eljárást.
A szobor felállítása ellen több szervezet és politikus tiltakozott, miután a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottsága engedélyezte azt. "Mindez önmagában azt mutatja, hogy Teleki megítélésében nincs konszenzus, nincs társadalmi egyetértés. A vita eldöntése azonban nem a Fővárosi Önkormányzat kompetenciája." - mutat rá a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája által az MTI-nek eljuttatott közlemény.

Jogos érzelmek

A főpolgármester arra kéri a kezdeményező társadalmi szervezetet: vonja vissza a szobor építésére vonatkozó kérelmét, hogy a társadalmi vita nyugodtan lefolyhasson és egy későbbi időpontban ismét meg lehessen vizsgálni a kérdést.

"Döntésemben megerősít a szoborállítást finanszírozó Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma vezetőjének nyilatkozata is, amely szerint a tárca mindent megtesz azért, hogy jogos érzelmeket senki se sérthessen meg." - áll Demszky Gábor közleményében.

Jó nevű támogatók

Demszky szerint köztéri szobrot olyan személyeknek kell állítani, akiknek a munkásságát általános társadalmi közmegbecsülés övezi.

"A Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága okkal feltételezett társadalmi konszenzust, amikor hozzájárult, hogy a Teleki Emlékbizottság szobrot állítson Magyarország volt miniszterelnökének, hiszen a kezdeményezés védnöke a jelenlegi és a volt köztársasági elnök, és bírja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatását is - fogalmaz."

Egyhangúlag engedélyezték

Demszky Gábor leszögezi: továbbra sem kételkedik abban, hogy Göncz Árpád és Mádl Ferenc jó szándékkal adta a nevét az ügyhöz. "Számomra az, hogy Göncz Árpád és Mádl Ferenc egyaránt támogatták a szoborállítást, garancia volt a társadalmi konszenzusra. Ezért sem volt okom rá, hogy a bizottság egyhangú döntését az általuk támogatott ügyben felülbíráljam."- áll a főpolgármester közleményében.

A főváros kulturális bizottsága január 28-i ülésén egyhangúlag támogatta Teleki Pál szobrának felállítását a budai Várban, egy héttel korábban a városképvédelmi bizottság is egyhangúlag engedélyezte a szobor elhelyezését közterületen.

Vasárnapi SZDSZ-vita a szoborról
Az SZDSZ politikusai a párt vasárnapi szabad tanácskozásán is kifejtették véleményüket. Gusztos Péter képviselő szerint Teleki élete végéig antiszemita volt. Szent-Iványi István szerint a közvélemény egy dolgot tud Teleki Pálról, azt, hogy öngyilkossága a háborúba való belesodródás ellen szólt, öngyilkossága tehát a háború elleni tiltakozás szimbólumává vált.

Gusztos István a Teleki Pál szobrával, illetve a parlament január 26-i rendkívüli ülésével kapcsolatos SZDSZ-es állásfoglalásokról úgy vélekedett: a pártban "elvek feladása, elvtelenség" jelent meg. Hasonlóképpen fogalmazott Bauer Tamás volt képviselő is. Szeirnte a párt alapvető elvét "rúgta fel" rövid távú politikai érdekből, amikor az SZDSZ-frakció nem szavazta meg a rendkívüli ülés napirendjét.

Súlyos felelősség terheli

A szobor felállítása ellen több szervezet tiltakozott, és ellenvéleményének adott hangot Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, valamint Fodor Gábor, a párt ügyvivője is. Kuncze Gábor úgy fogalmazott: "Egy, a jogkiterjesztés és a jogegyenlőség elveit valló párt, vagy politikus nem támogathatja valakinek a piedesztálra emelését, aki a kirekesztés és a jogok korlátozásának politikáját képviselte".

Hasonlóan nyilatkozott Fodor Gábor is, aki elhibázott döntésnek nevezte, hogy a főváros szobrot kíván állítani Teleki Pálnak, akit "súlyos felelősség terhel a magyar zsidóság pusztulásban".

Elfogadhatatlan meggyőződés

Az MSZP országos választmányának szombati ülésén a testület elfogadhatatlannak tartotta azt a kezdeményezést, mellyel Teleki Pál volt miniszterelnöknek szobrot akarnak állítani, és arra kérte a javaslattevőket: "a társadalom további megosztásának elkerülése érdekében szándékuktól álljanak el".

A szocialista párt választmányának nyilatkozata szerint Teleki Pál miniszterelnökként a zsidótörvények előkészítésében és parlamenti megszavazásában nem politikai kényszerből, hanem meggyőződésből vállalt meghatározó szerepet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!