Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Járdástul elkerítettek egy utcát Terézvárosban

2005.09.02. 13:07
Elképzelhetőnek tartja-e ön, hogy valaki a belvárosban az úttestből egy jókora darabot elkerít, amihez a kerületi önkormányzatnak egy rossz szava sincs? Ez történt az Andrássy út legfrekventáltabb helyén, az Operaház mellett.

A Fővárosi Közterület-fentartó Rt. nem tartja indokoltnak és betarthatónak a várakozóhelyek számának csökkentését, és javasolja a parkolási rend fenntartását azon a területen, amelyet a közelmúltban egy vállalkozó lekerített. Úgy tudjuk, hogy a kerület semmilyen engedélyt nem adott arra, hogy a Dalszínház utca egyik szakaszának csaknem kétharmadát elzárják a forgalom elől, de Fürst György alpolgármester szerint erre nincs is szükség.


A nemrégen felújított Andrássy út 20. szám alatti ház földszintjén kávézót alakítanak ki. A vállalkozó, Kóczé Zoltán megbízásából félméteres tüskékkel kerítettek el száz négyzetméternyi járdát és úttestet közvetlenül az Operaház mellett. Fürst György szerint nincs is szó elkerítésről, hiszen a gyalogosok továbbra is átjárhatnak a területen.

Sétálóutca 1.0

Az alpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy már régóta tervezik az opera környékének átalakítását. A környéket egyszer majd sétálóutcává fejlesztik, az elkerített részen pedig megnyilhat a kávézó terasza.

A terület átalakítását az önkormányzat a vállalkozóval közösen kezdeményezte, mondta Fürst, aki szerint ehhez egyedül a fővárostól kell beszerezni az engedélyt. A fővárosi önkormányzatnál ezzel szemben azt állították, hogy az Andrássy út ezen része kerülethatáron belül található, így kizárólagosan a VI. kerületi önkormányzat rendelkezhet felette.

Az igaz ugyanakkor, hogy - hat hónapos időtartamra - a területre nemrégen forgalomtechnikai kezelői hozzájárulást adtak, mondta az Indexnek Czuk Dorottya, a főváros sajtófőnöke, aki hozzátette, a hozzájárulás nem jogosít fel senkit sem arra, hogy bármit is elkerítsen, ahhoz a kerület engedélyére van szükség.

Eltekint a bevételtől

Noha a vállalkozó terveinek gördülékenységét nem ez segíti elő, de a terézvárosi képviselőtestület tagjai előtt közismert, hogy Fürst baráti kapcsolatokat ápol Kóczé Zoltánnal. Az erre vonatkozó kérdésünkre Fürst annyit jegyzett meg, hogy a kerületben mindenkivel jóban van, aki "a Terézvárosért tenni akar".

Az alpolgármester "lazaságát" viszont erősen kritizálja Terézváros másik alpolgármeste, Rabin László, aki egyszerűen csodálja, hogy Fürst milyen könnyedén lemond a kerület bevételének például a parkolóhelyek számának csökkenéséből adódó részéről. Szerinte a "történet gengsztersége" abban is kimutatható, hogy az önkormányzat adta be a fővároshoz a kérvényt.

Nem adnának engedélyt

Rabin úgy tudja, hogy a vállalkozó már korábban kapcsolatba lépett a kerülettel, de engedélyre nem volt esélye. Rabin biztos benne, hogy a kerületi főépítész semmi esetre sem adott volna engedélyt az elkerítésre.

A lakókat sem kérdezték meg a dologról. Igaz, az ő véleményüket akkkor sem kérték ki, amikor a ház felújításának tavaly nyári befejezése után fél éven keresztül még egy hatalmas reklám molinó takarta el a társasház Operaház felőli részét, és amely a városban elterjedt gyakorlattól eltérően nem a lakók, hanem a már emlegetett vállalkozás bevételeit gyarapította.

Rabin szerint a környék megújításának projektjét egyben kellene kivitelezni, nem pedig így, több részletben. Így gondolja az Andrássy úttal párhuzamos Révay utcában lévő Opera Hotel tulajdonosa is, aki több felháborodott levelet is írt a kerületnek, mert az elkerítés miatt a vengdégeit szállító buszok már nem tudnak ráfordulni a Dalszínház utcára.

Megkerestük Kóczé Zoltánt is, aki eddig nem reagált kérdéseinkre.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!