Vilma
-8 °C
3 °C

Nem lesz villamos a Thököly úton

2006.03.20. 16:50
Hétfőn döntöttek a budapesti városüzemeltetési bizottság ülésén: nem lesz villamos a Thököly úton, felszedik a síneket, és már nem állítják vissza a sok éve pótlóbuszokkal helyettesített villamosjáratokat.

Tiltakozik a Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület (VEKE) a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának döntése ellen, miszerint végleg megszüntetik a villamosközlekedést a Thököly úton.

Ezen a pesti útszakaszon már régóta nem járnak villamosok, de mindmáig meghagyták a síneket. A döntés nyomán viszont úgy újítják majd fel az utat, hogy nem hagynak helyet a villamosoknak.

Az út felújítását évtizedek óta halogatta a főváros, mert nem mertek nekilátni a burkolatcserének, amíg el nem dől, hogy merre és mikor megy majd a négyes metró. Most már ismert, hogy a DBR-metró mélyvezetésű lesz a Thököly út alatt, így a burkolatcsere az alagútfúrástól függetlenül elkezdődhet. Ezért kellett a bizottságnak elvi döntést hoznia arról, hogy legyenek-e sínek a felújított szakaszokon.

Kihagyták a VEKE-t?

A VEKE régóta küzdött azért, hogy maradjanak a vágányok, ez a küzdelem azonban hiábavaló volt: a főváros először a Főmtervtől kért szakvéleményt, aztán további szakértőket vontak be a döntés előkészítésébe. Dorner Lajos, a VEKE alelnöke az Indexszel közölte: a korábbi bizottsági üléseken megígérték a városatyák, hogy az egyesületet nem hagyják ki a tanulmányok megvitatásából, ők azonban nem kapták meg a mostani előterjesztést, ami az utolsó pillanatban került a testület elé.

Így hiába készített ellentanulmányt a VEKE, hiába hangsúlyozták, hogy ne csak egyetlen útvonal forgalmát vegyék figyelembe, hanem a környező városrészeket átfogóan vizsgálják - magyarázta Dorner, - a testület végül leszavazta a vágányok megtartását, és most akár 2x2 sávos autópályaszerű út is lehet a Thökölyből, ahol buszok sem közlekednének.

Az igaz, hogy nem lesz villamos a Thököly úton, mondta el az Index érdeklődésére Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság elnöke -, de az csak egy szélsőséges lehetőség, hogy buszsávok nélküli, csak autóközlekedésre alkalmas kétszer-kétsávos nyomvonalat alakítsanak ki. Lakos szerint a villamosok ügye végleg eldőlt, mert nemcsak a Főmterv, a BKV, a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya, hanem még több más megkérdezett szakértő is a villamosokkal szemben foglalt állást.

Két-három hét múlva döntenek az 'autópályáról'

Lakos szerint nemcsak forgalmi adatok támasztják alá ezt, hanem az is, hogy a metróépítés nyomán a metróvonal fölött tízmilliárd forintért kellene újra kiépíteni a villamospályákat. Lakos elmondta, hogy a VEKE képviselői kaptak tájékoztatást a mostani döntés előtt, az előterjesztést ugyanis az egyesület is megkapta a bizottsági ülés előtt.

Lakos elmondta, hogy a Thököly út végleges arculatáról, arról, hogy lesznek-e buszok az úton, két-három hét múlva hoznak végleges döntést.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.