Mátyás
8 °C
11 °C

A Vízművek nem vesz Tibi csokit

2005.11.24. 12:08
A jövő évi fővárosi közüzemi díjak emeléséről tanácskozott csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz összegyűjtötte, hogy 2001 óta mennyivel emelkedtek a budapestiek terhei.

A Fővárosi Közgyűlés napirendre sem vette a Fidesz indítványát, miszerint garanciarendeletre lenne szükség azért, hogy a közüzemi díjak ne emelkedhessenek az infláció fölötti mértékben. Kupper András frakcióvezető javaslatát a közgyűlés elutasította, és folytatta tárgyalását a díjemelésekről.

Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes azonban válaszolt érdemben is Kupper felvetéseire. Szerinte ha elfogadják a díjemeléseket, akkor egy átlagos budapesti lakásban élők mindössze 330 forinttal több rezsit fognak fizetni havonta.

Vajda szerint azonban nem szabad a fogyasztói kosárhoz, az átlagos inflációhoz hasonlítani a közüzemi díjakat, mert azok beszerzései eltérő mértékben változnak az általános feltételekhez képest.

A Vízművek például viszonylag kevés Tibi csokit és zöldséget vásárol, viszont sok embert foglalkoztat, mondta Vajda. Márpedig az Országos Érdekegyeztető Tanács valószínűleg hamarosan reálbéremelésről állapodik meg, tehát a munkabér költségei az átlagos inflációnál jobban emelkednek majd például jövőre.

Éppen ezért Vajda szerint nem szabad kikötni a közüzemi díjak emelésének felső határát, hiszen az üzemanyag és az elektromos energia is 9, illetve 7 százalékkal emelkedett, ami jóval magasabb érték a fogyasztói inflációnál, márpedig a közműcégek inkább ilyen nyersanyagokat vesznek igénybe.

Mialatt Kupper javaslatát elutasították, a fideszes városatyák táblákat tartottak levegőbe. Ezeken azok az adatok voltak, amelyeken felsorolták, mennyivel volt nagyobb az elmúlt években a pesti közüzemi díjak emelése az átlagos inflációnál. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes eközben azt mondta: "Ez szép. Nincs több?! Kupper úrnak nincs is táblája!"

A Fidesz számításai szerint egyébként a BKV 2001-hez képest 78 százalékkal jobban drágult, mint az átlag infláció, a szemétdíj 62,2 százalékkal haladta meg az általános fogyasztói kosár drágulását, a temetkezés 53,3 százalékkal, a csatornázás 89,1 százalékkal, a vízdíj 36,3 százalékkal drágult pluszban ez idő alatt.

A közgyűlés döntött a szippantyúzás 5,9 százalékos drágulásáról, a szemétdíj 5,7 százalékos emeléséről és a temetkezés 5,6 százalékos díjemeléséről. Ez utóbbi azonban a valóságban - a lakosságot érintő intézkedések ellentmondásos hatásai miatt - 3,4 százalékos többletkiadást okoz majd az ügyfeleknek. A kéményseprésnél szintén hasonló a helyzet: a főváros 4,2 százalékkal emeli ennek a díjait, de az országos áfacsökkentés miatt ez a valóságban nem lesz érzékelhető, hiszen a 25 százalékos általános forgalmi adó 20-ra csökken, így még némileg mérséklődhet is a díjszabás.

Döntött a közgyűlés a fővárosi díjkompenzációs rendszerről is. Jövőre 25 százalékkal többet adnak a rászorulóknak, összesen 1,8 milliárd forint lesz a lakásrezsi-támogatás. Kibővül a támogatásra jogosultak köre is, minthogy emelték az ehhez szükséges jövedelemhatárokat. Így például a távhő-szolgáltatási díjkompenzáció esetében 40 ezer forintról 45 ezer forintra emelkedik az egy főre jutó havi jövedelemhatár, illetve a gyermekét egyedül nevelők esetében 48 ezer forint egy főre jutó jövedelemről 55 ezer forintra.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!