Natália
-3 °C
8 °C

Hajtóvadászat indulhat az illegális vízfogyasztók ellen

2004.02.13. 16:26
Háromszoros büntetőtarifával sújtaná a Vízművek az illegális vízfogyasztókat - értesült az Info Rádió. A társaságot évente 400-500 millió forintos kár éri a lopások miatt, a jelenlegi szankcióknak ugyanis nincs visszatartó erejük. A cég javaslatát hétfőn tárgyalja a főváros vezetése.
Az Info Rádió értesülései szerint háromszoros vízdíjjal, visszamenőlegesen büntetné a Vízművek a víztolvajokat egy most elkészült önkormányzati rendelet tervezete szerint. A rajtakapott illegális vételező napi fogyasztását becslés alapján állapítanák meg, a használat idejét pedig több külső körülmény, például a szerelvények elrozsdásodása szerint.

Nem az ügyeskedő állampolgároknak kell rettegniük

A Vízművektől származó információk szerint a társaságot évente 400-500 millió forintos kár éri a víztolvajok miatt. Ugyanakkor a társaság nem tud fellépni a szabálysértők ellen, a hatósági eljárás és a kis összegű bírság nem visszatartó erejű.

Olyanok vagyunk mint a BKV-ellenőrök: jegyet adunk el a bliccelőknek - jellemezte a helyzetet a Vízművek egy magát megnevezni nem kívánó vezetője. Nem az ügyeskedő állampolgárok érdekesek elsősorban a cég számára, hanem a nagyfogyasztók. A legnagyobb illegális vételezők közé a gazdag, medencével rendelkező lakosok, autómosók, építkezések egy jelentős része tartozik.

Előfordult nemrég, hogy a Vízművek székházától 50 méterre épülő banképület építkezésénél lopták a vizet egy paraván mögé rejtett tűzcsapból. A lebukás után a pénzintézet szó nélkül kifizette a bírságot, csak ne verjék nagydobra a történteket.

Jogi aggályok

A Vízművek javaslatát hétfőn tárgyalja a főváros vezetése, majd ezt követően a közgyűlés. Jogi szakértők azonban már most jelezték aggályaikat a tervezettel kapcsolatban.

A szabálytalan vízvételezésnek ugyanis megvan a törvényes szankciója, még ha nincs is visszatartó ereje. Az álláspont szerint ezen felül a Vízműveknek nem lehet joga szankciókat alkalmazni, még akkor sem, ha önkormányzati rendelet hatalmazza fel rá.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!