Ambrus
-7 °C
3 °C

A parlamenten kívül is van élet?

2006.04.24. 12:30
Kapcsolódó cikkek (1)
A mandátumukat elvesztő képviselők több mint fele fideszes, de az SZDSZ-frakció egynegyede is lecserélődik. Miniszterek, államtitkárok és 16 éve mindig megválasztott képviselők a vesztesek között.
Noha kormányváltás nem történt, alaposan átalakul a parlament összetétele az előző négy évhez képest. A 2002-ben megválasztott 386 képviselőből 112-nek nem sikerült megújítania a mandátumát, vagyis a képviselők harminc százaléka búcsúzik az országháztól (és értelemszerűen ugyanennyien lesznek, akik most először ülhetnek be a törvényhozásba).

MSZP: bukott miniszterek és államtitkárok

Noha az MSZP frakciója az eddigi 178 fősről 190 fősre bővült, 41 képviselő a létszámgyarapodás ellenére sem újította meg a mandátumát, vagyis a képviselőik 23 százaléka nem jutott be újra. Az ismertebb politikusok közül Medgyessy Péter volt miniszterelnökről, az 1994 óta képviselősködő Csabai Lászlónéról, a Medgyessy-kormány volt lakásügyi kormánymegbízottjáról és Doszpot Péterről lehetett tudni, hogy nem ismételhetnek.

Németh Imre nem esik kétségbe

Németh Imre 1998 után az első olyan ciklusát kezdi, amikor munkahelye nem a parlament. A volt agrárminiszter nem esik kétségbe. "Sem az Országgyűlés légköre, sem az ottlét nem hiányzik, egy idő után már nem vonzó a patkóban ülni" - mondta Németh, aki Nagykátán maradt alul a nyolc éve mindig nyerő fideszes Czerván Györggyel szemben.

Az előzmények ismeretében a vereség nem lepte meg, ilyen durva kampányban azonban még nem volt része. "Láncszavazás megszervezésével vádoltak, a plakátjaimat letépkedték, az egyik templomban egy vitrin mögött Orbán Viktor és Czerván György arcképe egymás mellé volt kirakva" - villant fel részleteket.

Németh a jövőjét illetően nem esik kétségbe, mezőgazdasági szakpolitikusként a háttérben fog dolgozni, ahogy tette már a miniszteri pozíciója megszűnése óta. Az elmúlt nyolc év parlamenti munkáját, saját bevallása szerint, a minisztersége koronázta meg, valamint az európai uniós csatlakozás.

Nagy Sándor nem tudja, mihez kezd

Nagy Sándornak a parlamenti munka hiányzik majd, a hangulat nem. A volt szakszervezeti vezető már az 1980-ban összeült Országgyűlésnek is tagja volt. Most Hajdúböszörményben vesztett a Fidesz-KDNP-s Kiss Attilával szemben. "Helyben elképesztően mocskos volt a kampány - mondta. - Letépkedték, megrongálták a plakátjaimat, vasárnap százszámra hívta telefonon az embereket az Eperjes."

Nagy Sándor nem fél a jövőtől, bár még nem tudja, hogy a politika közelében marad vagy valamilyen teljesen új területre téved. A parlamenti munkájából szívesen emlékezik majd arra, hogy szerepe volt a területfejlesztési és vidékpolitikai alakításában. "A decentralizáció az én nevemhez fűződik" - mondta.

A nagyobb nevek közül Pásztohy András, FVM-államtitkár a Zala megyei Lentiben bukott, és a Zala megyei listán volt 5. helyen. Vesztett az országos lista 65. helyéről Teleki László, a szociális tárca romaügyi államtitkára is.

Fidesz: 59 kieső és visszavonuló

#alt#
Frajna Imre (Fotó: parlament.hu)

A legtöbb új névvel a Fidesz-frakcióban találkozhatunk, amit részben az is magyaráz, hogy a 2002-ben vesztes párt - főleg az egyéni választókerületekben - új arcokkal próbálkozott. A négy éve megválasztott képviselők közül 59-en nem szereztek mandátumot, vagyis a képviselők 36 százaléka nem került be az új parlamentbe. Közülük többen voltak olyanok, így az 1990 óta folyamatosan mandátumot szerző, korábbi SZDSZ-elnök Tölgyessy Péter és Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter, Frajna Imre volt PM- és MeH-államtitkár és Mikes Éva frakcióvezető-helyettes, szintén volt MeH-államtitkár, akikről már korábban tudni lehetett, hogy nem méretik meg magukat.

A választáson indult, és mandátumot nem szerzett Fidesz-jelöltek közül 12 évnyi képviselősködés után búcsúzik a törvényhozástól Weszelovszky Zoltán (ő 1990-ben már képviselő volt, ám az 1994-ben egyszer már kiesett a parlamentből), és 16 év után nem lesz honatya ismét Tirts Tamás, aki a fővárosi XVI. kerületben veszített. A Terézvárosban vesztett Illés Zoltán és az Újlipótvárosban elbukott Kosztolányi Dénes egyaránt 1998 óta volt a parlament tagja. Nem sikerült mandátumot szereznie a leköszönő országgyűlés jegyzőjének, Vidoven Árpádnak sem.

Hiába hívtuk egész délelőtt telefonon a most kiesett fideszes képviselőket, egyikükkel sem sikerült beszélni, mivel telefonjuk - hasonlóan szinte az összes fideszes politikushoz - hétfőn délelőtt ki volt kapcsolva.

MDF: buktak a közös jelöltek

A párt 11 tagú új frakciójába hárman nem kerültek be azok közül, akik a 2002 nyolcfősre apadó frakciónak még tagjai voltak. A legnagyobb vesztesnek a gödöllői polgármestre, 1998 óta egyéni képviselő Gémesi György tűnik, aki a pásztói Sisák Imréhez hasonlóan hiába volt a Fidesz-KDNP és az MDF közös jelöltje, nem tudott választást nyerni. Gémesi nem is szerepelt a pártnak sem a Pest megyei, sem az országos listáján, míg Sisáknak a nógrádi listavezetés és az országos lista 23. helye sem volt elég a képviselői hely megszerzéséhez. A harmadik kieső politikus Gyimesi József, aki a párt Vas megyei listájának éléről nem tudott bejutni.

Gémesi György körzetében a külföldi szavazás miatt 634 szavazólapot nem számoltak még meg, a szocialista Fogarasiné Deák Valéria 246 szavazattal vezet. A kis különbség ellenére is az új parlamentből nagy valószínűség szerint kieső Gémesi a végeredmény megszületéséig nem kívánt nyilatkozni. Annyit azért mondott: "Ebbe a parlamentbe nem ülök be szívesen".

SZDSZ: Wekler és Kóródi nélkül

Az SZDSZ a 4 évvel ezelőttihez hasonlóan 20 fős képviselőcsoporttal kezdi a ciklust, a leköszönő frakcióból öten már nem képviselők, míg Mécs Imre a liberálisok helyett immár az MSZP sorait erősíti. A mandátumhoz újra nem jutott képviselők között hárman - Kóródi Mária, Szalay Gábor és Wekler Ferenc - 16 évnyi képviselősködés után búcsúznak a Kossuth tértől. Wekler, aki 1998 óta volt az országgyűlés alelnöke, Mohácson és a Baranya megyei SZDSZ-lista vezetőjeként sem tudott mandátumot szerezni, Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszternek Kispesten nem sikerült győznie, míg Szalaynak, a GKM volt politikai államtitkárának Tatabányán és a Kormárom-Esztergom megyei listáról nem sikerült bekerülnie.

Három független esett ki

A leköszönő parlamentben 11 független, korábban fideszes vagy MDF-es honatya is ült. Közülük Pécsett független jelöltként már az első fordulóban elvérzett Körömi Attila, és nem is indult a választáson Balogh Gyula. A többi nyolc képviselő - köztük Lezsák Sándor MDF-alapító - a Fidesz frakciójának tagjaként folytatja képviselői munkáját.

Boros Imrének nem tetszik a rendszer

#alt#
Boros Imre (Fotó: parlament.hu)

"Az emberek nem ismerik a választási rendszert, hiába van egyéni jelölt, mégis kétszer szavaznak listára, mivel az egyéni jelöltnek is csak a pártszimpátiáját, nem a személyét nézik" - mondta Boros Imre, aki Zalaszentgróton 1998-ban kisgazdaként, 2002-ben Fidesz-MDF-jelöltként került a parlamentbe. Most függetlenként próbálkozott Orbán egykori PHARE-minisztere, mert a Fidesz kegyeiből kiesett, az első fordulóban 12 százalékot szerzett, a második fordulóban visszalépett. "A pártok túlsúlya ellenére minden nyolcadik ember, a rám szavazók, megértette, hogy a választás másról is szól, nemcsak pártokról" - mondta Boros.

A parlamentben eltöltött évekről legelőször az jutott eszébe, hogy a Független Kisgazdapártot és Torgyán József személyét a történelem felértékelheti. "Az 1998-as választás második fordulója előtt hatan-heten rávettük, hogy lépjen koalícióra a Fidesszel - mondta Boros Torgyánról. - Soha nem akart miniszterelnök lenni, csak egy akkora minisztériumot csinált, mint ide Kiskunlacháza. Most a Fidesznek nagyon hiányzott egy ilyen szövetséges." Boros szerint 4-800 ezer egykori kisgazdaszavazó maradt távol a választástól, emiatt tudott győzni az MSZP.

Talán éppen a kisgazdapárt megszervezése lesz az feladat, amivel leköti magát? - kérdeztük. "Van nekem elég munkám, ezen még nem gondolkodtam".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.