Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Mégis megbukhatnak az alsósok

2003.01.24. 09:03
Kapcsolódó cikkek (1)
A szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések után ajánlássá finomította a korábban kötelezően eltörlendőnek nevezett buktatást az oktatási tárca. Az egyeztetések eredményeképpen ötéves gyakorlattal a hátuk mögött akár tanárok is fejleszthetik a nebulók képességeit az ötödik-hatodik osztályban. Az Oktatási Minisztérium szerint így elkerülhetőek az elbocsátások.
Mégis buktathatnak az alsó tagozatos tanítók, az oktatási tárca a szakmai szervezetekkel, szakszervezetekkel és az egyházakkal folytatott egyeztetések nyomán finomított korábbi, a buktatást tiltó tervezetén - értesült a Népszabadság. A módosítás szerint az iskolák helyi tantervükben szabályozhatják a buktatást.

Tanárok is fejleszthetik a készségeket

A buktatás mellőzése ezután tehát már csak ajánlásnak tekinthető. Módosította a tárca az alapkészségek ötödik-hatodik osztályban történő megerősítéséről szóló részt is - írja a Népszabadság. Az eredeti elképzelések szerint az évfolyamokon rendelkezésre álló időkeret felében tanítók fejlesztették volna tovább a nebulók olvasási-írási készségeit. A terv a Fidesz szerint több tízezres elbocsátásokat eredményezett volna.

A módosítás után az iskolák az időkeret 30-50 százalékát kötelesek készségfejlesztésre fordítani, ezt azonban a 2012-13-as tanévig tanárok is végezhetik, amennyiben ötéves gyakorlattal rendelkeznek. Hiller István politikai államtitkár szerint ezzel elkerülhetővé váltak az elbocsátások.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.