Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Megállapodás Bursa-ügyben

2001.02.20. 20:16
A Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer zavartalan bevezetéséhez elkerülhetetlen, hogy az oktatási tárca a saját zsebébe nyúljon. Miután a hallgatói önkormányzatok múlt héten aláírásgyűjtő akcióba kezdtek és vétójoguk felhasználásával is fenyegetőztek a rendszer bevezetésével kapcsolatban, az Oktatási Minisztérium engedett, és egyszeri, áthidaló jellegű segítséget nyújtott a szervezeteknek.
Az előzetes bejelentésekkel ellentétben nem kell elkülöníteniük a hallgatói normatíva tíz százalékát a hallgatói önkormányzatoknak a Bursa Hungarica ösztöndíj oktatási tárcára eső részének finanszírozására - szerepel az oktatási tárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kedden megszületett megállapodásában.

Abban az esetben ugyanis, ha az intézmények által odaítélt rendszeres szociális támogatás kevesebb, mint a Bursa Hungarica ösztöndíj önkormányzatok által biztosított része, a tárca a szociális juttatásokat a minisztériumi tartalékkeretek terhére kiegészíti a Bursa-támogatással megegyező összegre. A többletforrás bevonása viszont egyszeri, áthidaló jellegű, amely Gál András Levente államtitkár szerint megkönnyíti az átállást a Bursa-rendszerre. A kiegészítés összege legfeljebb ötezer forint lehet, ami maximum 350 millió forintos költséget jelenthet a tárcának.

Vétóval fenyegettek az egyetemek

A fenti megállapodást két hetes tárgyalássorozat előzte meg, mivel a felsőoktatási hallgatók érdekeit képviselő HÖOK jelezte: nem ért egyet a hamarosan bevezetni kívánt ösztöndíjrendszer egyes elemeivel. Számos egyetemen tiltakozásképpen aláírásgyűjtó akciókba kezdtek, és bejelentették, hogy élni kívánnak vétójogukkal is az egyetemi tanácsokban az ösztöndíj bevezetése ellen.

Önkormányzati források bevonása

A márciusban bevezetni kívánt kétszintű rendszer lényege, hogy az önkormányzatok által a sikeresen pályázó hallgatónak megállapított havi támogatási összeget az OM azzal megegyező mértékben - havonta hallgatónként maximum 5000 forinttal - egészíti ki.

Erre egy tavaly novemberi bejelentés szerint 1 milliárd forintot különített el a tárca. Egy januári keltezésű, a tárca két helyettes államtitkára által jegyzett levél azonban már arról tájékoztatta az intézményeket, hogy az 1 milliárd forintot nem többletforrások bevonásával, hanem a 70 ezer forintos, az ösztöndíjak alapját képező hallgatói normatíva megkurtításával fedezik.

A HÖOK most már elégedett

Az új támogatási forma bevezetésével a hallgatói előirányzat 10 százalékát kellett volna az egyetemeknek elkülöníteniük a Bursa-ösztöndíjasok juttatásaira, ám ez - ahogy a HÖOK alelnöke az Indexnek kifejtette - esélyegyenlőtlenséget teremtene a hallgatók között.

Miközben az elvonásra kerülő tíz százalék a felsőoktatási intézmények hallgatóit egyformán sújtja, az ebből is képzett támogatáshoz a hallgatók nem egyforma eséllyel és mértékben juthatnak hozzá, annak függvényében, hogy a települési önkormányzataik milyen mértékben támogatja őket. Az alaphelyzet a megállapodást követően sem változott, hiszen az egyszeri ,,kiegészítésen" túl a tárca továbbra sem óhajt saját forrást befektetni az ösztöndíjrendszerbe. A HÖOK vezetője, Almássy Kornél a keddi sajtótájékoztatón már úgy nyilatkozott, hogy elégedettek, hiszen egyetértenek a Bursa alapelveivel. A megállapodás rögzíti, hogy a HÖOK a Bursával kapcsolatban többletforrás igényével a jövőben nem léphet fel.

A Bursát továbbra is a hallgatói normatívából fedezik

A Bursa Hungarica révén a hallgatói normatíva egy része kikerül az intézményi hatáskörből, tehát az intézményekben felhasználható keret így összegszerűen kevesebb lesz, mint az egy évtizednél is régebben meghatározott összeg. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Gál András Levente államtitkár tájékoztatása szerint a hallgató normatíva összege az elkövetkezendő két évben nem növekszik. A HÖOK és a tárca tárgyalássorozatán megállapodás született arról is, hogy a 2000/2001-es tanév második felében az egyetemek és főiskolák által megítélt szociális támogatás összege nem lehet kevesebb háromezer forintnál.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!