Mária
-7 °C
3 °C

A Centrum Párt ricsajozó kiskutya akar lenni

2006.02.01. 14:57
A négy évvel ezelőttihez képest jóval később, csak február 12-én indítja kampányát a Centrum Párt. Az országgyűlési választáson a parlamentbe jutást célul tűző párt országos szinten nem, csak helyben ismert és megbecsült jelölteket indít. Kupa Mihály elnök még nem döntötte el, hogy a szerencsi választókörzetben negyedszer is megméretteti-e magát.

A Centrum Párt négy évvel ezelőtt az országgyűlési választásra alakult meg, de a mostaninál jóval korábban, már novemberben elkezdték kampányukat. A nagyvárosokban aktivistáik osztottak szórólapokat, Kupa Mihály pedig szinte naponta tűnt fel egy-egy pártrendezvényen.

Még nem kampányolnak

Kampánykiadásaik felét akkor hitelből finanszírozták, így sokaknak adósa maradt a végül 3,9 százalékot elérő párt, amely végül a parlamenten kívül rekedt. A 2004-es európai parlamenti választáson már nem indultak, és sokáig úgy tűnt, hogy Kupa Mihály visszalép az elnöki poszttól, ami egyesek szerint a párt megszűnéséhez vezetett volna.


Szeletelik a 2002-es választási tortát

Adósságaikat mostanra rendezték, és Kupa sem akar már lemondani az elnöki posztról. A párt mégsem kezdte még el a kampányt, pedig egy ideje már benne vagyunk.

Ötvenszeresére nőtt tagság

"A közvélemény-kutatások szerint a kispártoknak a választás előtti utolsó hónapban kell beleerősíteni - mondta a párt kommunikációját vezető Sillár Emőke. - Négy éve 25 emberből állt a párt, mostanra a tagságunk ötvenszeresére nőtt, minden megyében jelen vagyunk és mind a 176 körzetben állítunk egyéni jelöltet."

Hogy köztük lesz-e Kupa Mihály, azt nem lehet tudni, mert még nem döntötte el. A pártelnök 1994-ben a szerencsi választókörzetben független jelöltként második lett, 1998-ban mandátumot szerzett, centrumosként viszont 2002-ben már csak 18,37 százalékot kapott, ezzel harmadik lett. A második fordulóban, bár pártja indulásra kötelezte, nem indult el.

A harcmezőn dől el

Kupa egy kicsit mintha belefáradt volna a politizálásba. A Szabad Földnek adott januári interjújában például az országgyűlési választásnál fontosabbnak tartotta, hogy minél több időt tudjon lányainak szentelni, és, ahogy tapasztaltuk, a párt ügyeiről sem túlzottan akar nyilatkozni, ezt a lehetőséget inkább átadja másnak.

A négy évvel ezelőtti kampányban pedig - az Index törzsasztalának vendégeként - Kupa Mihály egy kormányfői alkalmasságát firtató kérdésre így válaszolt: "Nagyon megtisztelő számomra, de realista vagyok és gondolom csak 2006-ban lehetek miniszterelnök. Addigra a Centrum is tényleg olyan lesz, amilyennek Ön szeretné látni."

Kétkamarás parlamentet!

"Kevésbé lesznek nagy nevek, minden ott lent dől el a harcmezőn, mondta Sillár Emőke. "Köztiszteletben álló helyi jelölteket indítunk."

A Centrumot az MDF mellé állt MDNP és a Fideszhez csatlakozott KDNP, valamint a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület és a Zöld Demokraták sem erősíti már. Az együttműködést a négy parlamenti párttal és szövetségeseikkel, valamint a szélsőséges pártokkal nem tudják elképzelni, viszont helyi civil szervezetekkel köthetnek megállapodást.

A Centrum február 12-i kongresszusán indítja el kampányát, amire a törvényileg engedélyezett keretnél (386 millió forint) nagyjából a felét költik.

Programjuknak egyelőre csak tervezete van. Ebben, egyebek mellett, a civileket is bevonó kétkamarás parlament, egyszerűsített joganyag, mezőgazdasági holdingrendszer bevezetése szerepel.

Felverni a nagykutyákat

Az Antall-kormányban külügyminiszteri kabinetfőnökként, majd nagykövetként és főkonzulként dolgozó Sillár Emőke egy dél-afrikai példát hozott annak érzékeltetésére, hogy milyen szerepet szánnak a Centrum Pártnak a 2006 májusában összeülő parlamentben.

"Minden háznál két nagykutya sütkérezik a napon, a kiskutyák pedig egész nap rohangálnak a kertben, és ha baj van, akkor ricsajozásukkal felverik a szunyókáló nagykutyákat - mondta. - Ígérjük, ha a parlamentbe jutunk, akkor mi is nagy zajt csapunk, ha valaki az ország érdekei ellen cselekszik."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.