Zalán
6 °C
19 °C

Csak a fővárosnak nem jut a centrumos parkolási bevételből

2004.12.10. 12:16
A parkolók üzemeltetéséből származó, közel hárommilliárdos bevételének töredékét fizeti be a budapesti kerületek kasszájába a főváros 32 ezer parkolóhelyét felügyelő Centrum Parkoló Rendszer Kft. Az erős MSZP-s és fideszes kötődésű Kupper-család egyik tagjának többségi tulajdonában működő magáncég Budapest hét kerületében gyűjti be a parkolási díjakat, a büntetéseket és a kerékbilincselések árát.
"A napokban dugtak az orrom alá egy cikket, addig nem is tudtam erről" - nyilatkozta az Indexnek Kupper András, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője azt állítva: meglepetéssel olvasta, hogy nagybátyja, akit szintén Kupper Andrásnak hívnak, többségi tulajdonosa Budapest legnagyobb parkolási cégének, a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-nek. A fideszes politikus azt mondja, hogy családjában többeknek működnek vállalkozásaik, nem szoktak azonban üzletről beszélgetni, de hogy kiderüljön, mi történt, Kupper azt ígérte, ha lesz ideje, felhívja nagybátyját, és megkérdezi a részletekről.

Peren kívül akarták

Az Index információi szerint Atkári János váratlan lefokozásában is jelentős szerepet játszott, hogy a fővárosi közgyűlésben a főpolgármester-helyettes megtorpedózta az MSZP és a Fidesz által is kívánatosnak tartott peren kívüli megegyezést a Centrum Parkoló Rendszer Kft. jogelődjével, a Petrolex Kft.-vel. A Kupper-család érdekeltségi körébe tartozó Petrolex egy 1995-ös parkolási szerződés miatt keveredett jogvitába a fővárossal. A Centrum Parkoló Rendszer Kft. most azért perli a fővárosi önkormányzatot, mert az nem adta ki a parkolási díjat nem fizetők adatait. A Centrum jogelőde emiatt 1996 augusztusától nem fizetett használati díjat a több mint 1300 parkolóhely után beszedett pénzből. Az önkormányzat tulajdonosi és pénzügyi bizottsága az idén már többször is egyezséget javasolt.

Hét kerületben

A cégbírósági adatok szerint a két másik önkormányzati parkolási cég összbevételének közel dupláját kasszírozta tavaly a Centrum Parkoló Rendszer Kft. A vállalkozás, amely több fideszes és szocialista vezetésű kerület támogatásával tulajdonképp a Városháza ellenében alakult, 2003-ban 2,86 milliárd forintos bevételt ért el. A főváros közreműködésével működő két kisebb cég, a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás és a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ugyanabban az időszakban összesen 1,6 milliárdot produkált. A konkurensekkel ellentétben azonban az idősebb Kupper András érdekeltségében lévő vállalkozás egy fillért sem fizet a fővárosnak. A cég jelenleg az I., II.,VI., VII., VIII., XI. és XII. kerületi önkormányzattal áll üzleti viszonyban. A Centrum Kft. szóvivője, Tulik Ágnes szerint a parkolóhelyek üzemletetésére kötött szerződések mind a hét helyen más-más fizetési feltételt szabnak.

Száz millió maximum

A Centrum Kft. szóvivője nem volt hajlandó információt adni arról, hogy a parkolójegyek eladásából és a büntetésekből, kerékbilincselésből származó bevétel mekkora hányada kerül az önkormányzatokhoz. Tulik Ágnes azt azonban elárulta, hogy a legnagyobb volumenű megállapodást a VII. kerülettel kötötték.

Az Index megkeresésére a VII. kerületi önkormányzat sajtóirodáján elmondták, hogy tavaly és az idén is mintegy 100 millió forintos bevétel származik a Centrum Kft.-vel kötött szerződésből. Az önkormányzatnak van saját kalkulációja arról is, hogy valójában menyi lehet a cég bevétele a 7200 parkolóhellyel rendelkező kerületben, de ezt nem kívánják nyilvánosságra hozni. A VIII. kerületben 2355 parkolóhelyet üzemeltet a vállalkozás - mondta az önkormányzat szocialista alpolgármestere, Mitus Zsuzsanna. A szerződést két éve nem módosították, így évente összesen körülbelül 40 milliót fizet a Centrum Kft. Az Index információi szerint hasonló nagyságrendű összeget kap 2004-ben a II. kerület is, de ott tavaly még 25 százalékkal kevesebb volt a parkolási cég befizetése. A Budai Vár 400 forintos nonstop parkolási övezetét is magában foglaló I. kerületi önkormányzatnál nem mondtak pontos összeget. Annyit azonban elárultak, hogy a fizetős területek üzemeltetése után, amelyek az idén is bővültek, 2003-ban kevesebb, mint 50 millió forint folyt be az önkormányzathoz. A XI. kerületben Bács Márton alpolgármester tájékoztatása szerint mindössze 25 millió forintos bevétel származik a centrumos parkoltatásból. Az Index összegyűjtött adataiból kitűnik, hogy a magáncég közel 3 milliárdos bevételnek legfeljebb 15 százaléka folyik be a parkolási feltételek fejlesztéséért egyébként felelős önkormányzatokhoz.

Száz millió maximum

A Centrum Parkoló Rendszer Kft. a fővárosi Fidesz-frakcióvezető, Kupper András nagybátyjának többségi tulajdonában áll - írta legutóbbi számában a Figyelő. A lap szerint idősebb Kupper András alig egy hónapja vásárolta ki tulajdonostársainak nagy részét, így a cégben lévő részesedése elérte a 75 százalékot. A Kupper-család politikai kapcsolatai azonban nem csak a budapesti ellenzékhez érnek el, hiszen Kupper V. Béla 1990-ig Horn Gyula külügyminisztériumi kabinetfőnöke volt, majd a rendszerváltást követően a BÁV Rt. elnöke volt.

Az Index kérdését a cégtulajdonos Kupper András azzal hárította el, hogy az elmúlt egy hónap még túl rövid idő volt ahhoz, hogy átvilágítsa a Centrum könyvelését, ezért egyelőre nem tud pontos adatokkal szolgálni az önkormányzatoknak fizetett összeg nagyságáról. Kupper ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Siemens-rendszerre épített parkolóóra-hálózat alapján a kerületek már másnap megkapnak minden, a saját területükre vonatkozó, utcákra lebontott forgalmi adatot. Kupper szerint egyébként a rendszer kiépítése olyan jól sikerült, hogy számos európai nagyváros, sőt főváros vezetése is érdeklődik utána.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.