Mária
-6 °C
-2 °C

'Kínai negyed' a Szent János kórházban

2004.01.27. 15:05
Az arra jogosult - tahát tébét fizető - kínaiak gyógyellátását a Társadalombiztosítás finanszírozza majd, a többiek térítés ellenében vehetik igénybe a "kínai centrum" szerepére pályázó kórház egészségügyi szolgáltatásait.
Előzetes egyeztető tárgyalások után az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium január 22-én elfogadta azt a javaslatot, melynek értelmében a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelőintézet a jövőben helyet ad az újonnan megalakuló Természetgyógyászati Módszertani Központnak - számolt be a döntésről Dr. Nagy Péter Pál, a kórház főigazgatója.

Komplementer medicina

A döntés hátterében a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalása áll, miszerint a hagyományos kínai gyógymódok (például az akupunktúra, akupresszúra, különféle testgyakorlatok), a manuálterápia (mozgásszervi kezelések), az ideggyógyászati kezelések és a fitoterápia igazoltan gyógyhatásúak. Ez a bejelentés tulajdonképp utat nyit ezen gyógymódok hivatalos kiegészítő kezelésként való alkalmazásához.

Dr. Bodó Miklós, a kórház patológiai osztályának főorvosa, aki egyúttal a minisztérium Természetgyógyászati Tudományos Tanácsának alelnöke, elmondta a módszertani központ létrehozásával kialakulhat egy országos, egységes oktatási rendszer, melyben az akadémia által elismert "kiegészítő gyógyászati módok" hivatalos keretek között taníthatók, a későbbiekben pedig akkreditált betegellátás is folyhatna. A meglévő jogi szabályozás különösképp nem szorul emiatt változtatásra, a lényeg, hogy "helyes mederbe terelődjön" a hazai, meglehetősen szerteágazó természetgyógyászati gyakorlat.

(Nem csak) kínai gyógymód - kínaiaknak

A kórház másik kezdeményezése a Magyarországon élő kínai népesség orvosi ellátásának össszefogása, melyről jelenleg egyeztető tárgyalások folynak a kórházvezetés és a kínai nagykövetség képviselői között. A tervek szerint a Szent János kórház lenne a kínai populáció rendszeres egészségügyi ellátásának centruma.

A tervek részét képezi az az együttműködési megállapodás, mely a Szent János kórház és a pekingi Tong Ren kórház között jön majd létre, és a közös oktatás, közös szakmai programok szervezését segíti elő. Az Index érdeklődésére Dr. Nagy Péter Pál elmondta, hogy az orvos és ápoló személyzet verbuválását a hazánkban élő kínai népesség köréből kívánják megoldani, maga a kórház nyelvi képzést nem kezdeményez saját dolgozói között.

Az ellátás finanszírozását az arra jogosultak körében a Társadalombiztosítás látja el, a tébét nem fizetők számla ellenében fizethetik meg az ápolási költségeket. Kérdésünkre, hogy tervezik-e más ázsiai, hasonló gyógyászati hagyományokkal rendelkező ország hazánkban élő lakosaira is kiterjeszteni ezt az ellátást, a főigazgató nem zárta ki ennek lehetőségét, noha konkrét lépés, igényfelmérés még nem történt.

A központ létének tudatosítására a kórház kilenc, Magyarországon megjelenő kínai lapban jelentet meg tájékoztatást, így próbálva kapcsolatot teremteni az egyébként meglehetősen zárt kínai közösséggel.

Nem kuruzslók: komplementer gyógyítók

2003 júliusában kuruzslás vétsége miatt indított eljárást a VIII. kerületi rendőrkapitányság két kínai állampolgár ellen, a Józsefvárosi piac melletti akupunktúrás "kórházat" pedig bezáratta. Az intézkedő rendőröknek alapos gyanújuk volt arra, hogy a két kínai állampolgár engedély nélkül akupunktúrás kezelést folytatott a józsefvárosi piaccal szemközti szolgáltatóházban. A büntető törvénykönyv szerint a kuruzslás vétsége jelenleg legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közmunkával vagy pénzbüntetéssel büntethető.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!