Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Lebontják az új Citadella-teraszt

2003.10.09. 10:52
Elrendelte a Citadella terasz bontását elsőfokú határozatában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal budapesti kirendeltsége. Az elsőfokú határozat szerint a Citadella új terasza tájidegen, rontja a Szabadságszobor látképét, ráadásul engedély nélkül épült. A Citadella Vagyonkezelő Kft. megfellebbezte a döntést, ugyanakkor az ideiglenes létesítményt a téliesítés miatt november 15-éig elbontják.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fővárosi irodája szerint engedély nélkül építette a Citadella Vagyonkezelő Kft. a Citadella falain belül létesült fateraszát, amely az évek óta működött kávézó modernizált változata, tetővel, hajópadlóval. A hivatal korábban már elbontatta a cég jogelődje, a Citadella 4U Kft. által engedély nélkül épített teraszát, amelyet az egykori lődombon építettek fel, majd bontottak le.

Régi érvek az új terasznál

A korábbi engedély nélküli teraszt építő Veres István új cégével - melyben már nem tulajdonos - idén két új teraszt épített. Az egyikre a környezetvédelmi hatóság is rábólintott , ezen jellemzően gyerekprogramokat bonyolítottak, a másik csak vendéglátási célokat szolgált, és nem kértek rá engedélyt, ugyanazzal az érveléssel, mint a korábbi terasz esetében: nincsen a Citadella egyedi védettségét igazoló hatósági határozat.

Látképromboló építmény

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal budapesti irodája elsőfokú határozatában úgy vélte: a faborítású terasz tájidegen, se jellegében, sem pedig anyagában nem illik bele környezetébe, ráadásul rontja a Szabadságszobor látképét, ezért az azonnali bontását rendelték el. Bor Judit, a hivatal budapesti vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott: ez egy elsőfokú határozat, s a létesítmény tényleges bontását csak azután lehet végrehajtani, hogy jogerős döntés született.

Fellebbeznek és bontanak

Veres István, a Citadella Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője az Indexet úgy tájékoztatta: az elsőfokú határozatot megfellebbezték, ennek ellenére azonban - miután a terasz idényjellegű - november 15-éig elbontják. Ha pedig tavasszal újraépítik, az már egy másik építés és egy újabb fellebbezésekkel terhelt hatósági eljárás.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.