Ambrus
-7 °C
3 °C

Nem vonulhat a Civilek a békéért mozgalom

2003.02.07. 18:39
Elutasította a Civilek a békéért elnevezésű tömörülésnek az Irak elleni esetleges háború miatti tiltakozó megmozdulásra irányuló kérelmét a Fővárosi Bíróság (FB) pénteken. A mozgalom vezetői ezután döntenek arról, hogy a tiltás ellenégre is vonulnak-e, vagy megfogadják a rendőrség tanácsát, és más helyszínen demonstrálnak.
A bíróság sajtótitkárságának közleménye szerint a szervezet február 15-ére jelentette be rendezvényét a Liszt Ferenc tértől az Andrássy és a Bajcsy Zsilinszky úton át a Kossuth térig tartó útvonalon.

A Civilek a békéért azért fordult az FB-hez, mert a rendőrség korábban megtiltotta a demonstrációt. A rendőrség indoklása szerint a megmozdulás a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.

A FB elfogadta a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának szakvéleményét, és törvényesnek találta a BRFK kifogásolt határozatát.

Az FB döntése indoklásában rámutatott: nem lehet összevetni a demonstráció célját és az elutasítás indokát. Kizárólag azt lehet vizsgálni, hogy a közlekedés aránytalan sérelme megvalósul-e, függetlenül attól, hogy a rendezvény milyen célt szolgál. Az FB végzése ellen nincs helye fellebbezésnek.

A rendőrség más helyszínt javasolt

A Civilek a békéért mozgalom csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: ha a február 15-re tervezett demonstráció megrendezésével kapcsolatos beadványát elutasítja a Fővárosi Bíróság, a tömörülés a rendőrségen új bejelentést tesz, amelyben továbbra is ragaszkodni fognak a tervezett útvonalhoz és időponthoz, azt azonban elfogadják, hogy az Andrássy úton a járdán vonuljanak.

A rendőrség korábban azt javasolta a kérelmezőknek: a demonstráció gyülekezési helyszínéül a Liszt Ferenc tér helyett az Erzsébet teret válassza, és onnan vonuljon át a Kossuth térre. A rendőrség az eredeti útvonalat is jóváhagyta volna, ha a tüntetők az Andrássy úton az úttest helyett a járdát vennék igénybe.

Újra megdöbbentek

A Civilek a Békéért kezdeményezés civil szervezetei megdöbbenéssel fogadták, hogy a Fővárosi Bíróság(FB) elutasította a BRFK-nak a február 15-re tervezett békedemonstrációjukat megtiltó határozata elleni keresetüket. A demonstráció szervezői ezt a döntést éppúgy, mint a BRFK döntését, politikailag motiváltnak és a gyülekezési szabadságjog megsértésének tartják - közölték pénteken az MTI-vel.

- Külön sérelmezzük és visszautasítjuk, hogy a BRFK február 15-re időközben egy neonáci szervezet számára engedélyezte a Kossuth tér használatát, ezzel olyan helyzetet teremtve, melyben következetesen antirasszista és kirekesztésellenes mozgalmunk nem használhatja a Kossuth teret anélkül, hogy humanista jellegére árnyék ne vetődne - olvasható a közleményben.

A szervezők közölték: a Liszt Ferenc tér - Andrássy út - Hősök tere útvonalra adják be a kérelmüket a BRFK-hoz, s egyúttal kijelentik, hogy erről az útvonalról mozgalmuk semmilyen körülmények között nem mond le.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!