Zalán
6 °C
19 °C

Sziget: nem lesznek programok a Civil Faluban

2004.07.29. 17:08
Az ifjúsági tárca eljárása miatt csak csökkentett üzemmódban működik majd a Civil Falu az idei Sziget fesztiválon - közölték a programok szervezésében részt vevő civilek újságírókkal csütörtökön, miután ismét egyeztetést tartottak a rendezvény finanszírozásáról a minisztériummal. A tárca tovább tárgyalna és megegyezés esetén a fesztivál előtt két nappal utalná a hatmillió forintot.
Gábor Edina, a tárca helyettes államtitkára sajtótájékoztatón közölte, hogy péntek délig kaptak a civil szervezetek határidőt arra, hogy megnevezzenek egy olyan, jogi személyiségű társaságot, amely a minisztérium asztalára le tudja tenni azt a programot, amely végrehajtására szerződést tudnak kötni, azaz támogatást tudnak adni. Az államtitkár elmondta, hogy a civilek a rendelkezésre álló idő rövidségére hivatkozva vonakodnak a megállapodástól, de szerinte ez nem jelenthet akadályt, hiszen tavaly is a fesztivál előtt két nappal utalták át a civil programokra a pénzt. "Ezt az idén is tudnánk tartani", hangoztatta, megjegyezve, nem mondtak le a Civil Falu támogatásáról.

A civilek ezzel szemben azt mondják, hogy a szervezésre most már kevés az idő. Tavaly valóban csak közvetlenül a fesztivál előtt kapták meg a pénzt, de akkor a garanciát jelentő, a támogatásról szóló szerződést már jóval a Sziget előtt aláírták, ilyen idén pedig még nem született, hangzott el.

A csütörtöki, eredménytelen egyeztetést követően újságíróknak nyilatkozva elmondták, hogy a tárca korábban azt mondta, hogy csak utófinanszírozással tud támogatást adni, de ez számukra nem elfogadható, hiszen, mint egyikük fogalmazott, egyik szervezetnek sincs annyi pénze, hogy előre kifizesse a programok lebonyolításához szükséges előkészületeket.

A szervezetek képviselői elmondták: a lehetetlen helyzet miatt nem szerveznek programokat a Civil Faluba, azaz nem lesz például teaház, AIDS-szűrés és tűcsere-program. A több mint húsz szervezet azonban saját sátrával kitelepül az egyhetes rendezvényre, de összehangolt programokat nem szerveznek, hangzott el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!