Ágnes
-11 °C
-4 °C

Választási csalás után nyomoznak

2005.03.25. 11:11
Szavazatok vásárlásával, a szavazók szállíttatásával vádolja ellenfelét a nagyhalászi időközi polgármester-választást elveszítő független jelölt. A helyi választási bizottság nem látja megalapozottnak a csalást, a rendőrség viszont nyomozást rendelt el.
Nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a nagyhalászi időközi polgármester-választással kapcsolatos ügyben, közölte a szervezet sajtóreferense pénteken.

Csalást sejtenek

A múlt vasárnapi választáson - a vesztes fél kifogása szerint - a polgármesterré választott szocialista jelölt pénzért vásárolt szavazatokat és szervezetten szállíttatta a választókat a szavazóhelyiségekbe. Albók József a kétségek miatt először a helyi választási irodához fordult, de a szervezet nem találta megalapozottnak a kifogásokat. Indoklásuk szerint első fokon azért utasították el Albók József kifogását, mert nem találta megalapozottnak a beadványban megfogalmazott, csalást sejtető állításokat.

Albók egyúttal a rendőrségen is feljelentést tett "a választás rendje ellen elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt", a hatóság pedig nyomozást rendelt el annak tisztázására, hogy történt-e bűncselekmény.

Albók és ügyvédje közben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottsághoz is benyújtotta a szavazás eredménye elleni kifogásukat, miután csütörtökön a nagyhalászi helyi választási bizottság elutasította kérelmüket. A területi választási bizottság kedden tárgyalhatja majd az ügyet.

Eredmény, előzmény

A nagyhalászi időközi polgármester-választást az MSZP-s Orosz Károly Zsolt nyerte 1587 szavazattal, míg Albók József független jelölt 1166 voksot kapott a választási névjegyzékben szereplő 4511 helyi lakos 61 százalékától.

A választást azért tartották, mert a korábbi polgármestert, a kifogást tevő Albók Józsefet jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a megyei bíróság közösségi pályázatokkal kapcsolatos jogtalan gazdasági előnyszerzés miatt. A közügyektől azonban nem tiltották el, így újra jelöltethette magát az időközi választásra.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.