Emánuel
3 °C
12 °C

Több mint ezer bejelentés érkezett a Demokrácia Központhoz

2006.04.09. 20:09
A Fidesz szóvivői nem sokkal az urnazárás után bejelentették, hogy számtalan választási csalásról kaptak bejelentést. A sláger a Fidesz szerint idén a láncszavazás volt, de érkezett bejelentés ételosztásról és törvénytelen sms-ekről is. A szocialisták szerint az egyik panaszt már el is utasították, egy másikról pedig nem is tudnak.

Vasárnap 18:55-ig a Fidesz Demokrácia Központjához 1273 bejentés érkezett, mondta az Indexnek Kontrát Károly. A fő csalási tételek: a láncszavazás, amit négy helyen - Egerben, Esztergomban és a budapesti XVI. és a XIX. kerületben - figyeltek meg. Kontrát szerint a központ birtokában ugyan nincsenek videofelvételek, de úgy tudja, ilyenek készültek a helyi választókerületekben, és több esetben ezeket már az érintett választási bizottságok elé tárták.

Kontrát szerint a láncszavazások esetében megfigyelték a szavazókat szállító autókat, és azt a helyet, ahová a szavazókat vitték. Több helyen szavazatvásárlást is láttak, ahol a szavazókat etették, itatták. Ilyenekről egy miskolci körzetből számoltak be a Demokrácia Központnak betelefonálók.

Kontrát szerint beazonosított forrású sms-eket is küldtek az MSZP-s központból, például Hiller István körzetében, ezekben arra buzdították a mobilosokat, hogy a szocialista pártra szavazzanak. A Központban ezt is sérelmezték, illetve kampánycsendsértésnek tartották, mondta az egykori belügyi államtitkár. Kontrát bejelentette, hogy a Demokrácia Központ dolgozik tovább, mert újabb bejelentések is várhatóak, és három nap múlva zárul le a jogorvoslati időszak.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője nem sokkal az urnazárás után azt mondta, hogy a Fidesz tömeges és sorozatos törvénysértéseket vélelmez. Utalt a második Gyurcsány-kormány megválasztására bíztató sms-ekre, a láncszavazásokra, és arra is, hogy az egyik esti televíziós show-műsorban Gyurcsány Ferencet kellett kitalálni, és MSZP-s aktivisták listákkal a kezükben közlekedtek az utcán.

Gál J. Zoltán, a szocialisták kommunikációs vezetője az Indexnek elmondta, hogy a XIX. Kerületben már tárgyalta a választási bizottság a panaszt, de elutasították. A XVI. kerületben nem tudnak arról, hogy bárki is láncszavazásra panaszkodott volna.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.