Auguszta
5 °C
22 °C

Csarodai kormányülés: 10 milliárdos árvízi ígéret

2001.08.14. 15:02
Az árvízi helyreállítási munkákra további 10 milliárd forintot fordít a kormány - jelentette be a kabinet csarodai kihelyezett ülése után Orbán Viktor. A miniszterelnök a falu templomkertjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány áttekintette az árvízi helyreállítási munkákat és megállapította, hogy a kitűzött célok megvalósítására nem elég a korábbi döntés alapján erre szánt 20 milliárd forint. Orbán utasította pénzügyminiszterét, hogy a költségvetést csoportosítsa át. Az országjáró körúton lévő kabinetnek ez az első olyan döntése, melyet majd a parlament is megerősíthet a büdzsé módosításával.
Újabb 10 milliárd forintot ígért el országjáró körútján Orbán Viktor miniszterelnök, aki a kabinet csarodai kihelyezett ülésének döntését tolmácsolta a sajtónak. A kormányfő közölte: utasította a pénzügyminisztert, hogy átcsoportosításokkal tegye lehetővé további 10 milliárd forint felhasználását, s a költségvetési átcsoportosítást októberben terjessze jóváhagyásra a parlament elé. A miniszterelnök meggyőződésének adott hangot, hogy minden képviselő - legyen kormánypárti vagy ellenzéki - jó lelkiismerettel szavazza majd meg az előterjesztést.

Helyszíni jelentés Csarodáról
"Ma már nem a kétségbeesés, hanem sokkal inkább a várakozás határozza meg az árvíz során bajba jutottak hangulatát" - mondta Csarodán Orbán Viktor miniszterelnök.

Bővebben az Index.Kelet-ben

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a miniszterek az előző napon, hétfőn felkeresték valamennyi árvízsújtotta beregi települést, így személyes tapasztalataik alapján összegezhették a látottakat a keddi kihelyezett tanácskozáson.

A kormányfő mindenekelőtt köszönetet mondott a bajbajutottak segítségére siető polgároknak.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az újjáépítésben kizárólag magyar vállalkozók vesznek részt. Elmondta: olyan konzorcium alakult a kivitelezésre, amely három-három nagy budapesti, illetve helyi vállalkozást tömörít. Kitért arra is, hogy 200 alvállalkozó dolgozik a térségben, ezek naponta 6-7 ezer embernek adnak kenyeret. Ezen túlmenően kétezren közmunkásként, illetve közhasznú munkásként dolgoznak a helyreállításon; velük együtt 8-9 ezer ember vesz részt az újjáépítési munkákban - mondta el a miniszterelnök.

fotó: Index.Kelet
A kormányfő a továbbiakban közölte, hogy a mezőgazdasági károkat hiánytalanul megtérítették, ugyanis az nemcsak kárpótlás volt, hanem a következő évi termelés megalapozása is. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy nemcsak a megrongálódott házak épültek újjá, hanem közösségi épületek, így iskolák, polgármesteri hivatalok és egyházi tulajdonban lévő ingatlanok is. Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy eddig 14-15 kilométer hosszúságban teljesen helyreállították a töltéseket. Ezzel együtt összesen 48-50 kilométer elsőrendű védvonalat építettek az idén - fűzte hozzá. Ősz közepére minden árvízkárosult család feje fölött fedél lesz, túlnyomó többségüknek végleges fedél - szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor és a miniszterek a kabinet ülése előtt megtekintették azt a hét újjáépített csarodai lakást, amelybe a keddi átadás után költözhetnek be az árvízkárosultak. A nyolcvan éves Kulcsár Józsefné a miniszterelnöknek elmondta, hogy elpusztult régi háza helyett háromszobás, tízmillió forinton felüli értékű új otthonhoz jutott az állami kártalanításból.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!