Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Éjféltől kampánycsend

2003.04.10. 17:12
A kampánycsend pénteken hajnali nulla órától szombaton 21 óráig tart, ebben az időszakban a jogszabályok szerint nem szabad a választópolgárokat szabad akaratukban, véleményükben befolyásolni.
Az április 12-i, Magyarország uniós csatlakozásáról szóló ügydöntő népszavazás kampánycsendjének idejére ugyanazok az általános jogszabályok érvényesek, mint az országgyűlési, illetve az önkormányzati választásokon - közölte az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke, Ficzere Lajos.

A kampánycsend a választást megelőző nap, jelen esetben április 11-én hajnali 0 órától április 12-én este 21 óráig, a szavazás lezárulásáig tart.

Kampánycsend-sértésnek a választói akarat befolyásolása minősül. A választási eljárásról szóló 1997. évi törvény szerint a kampánycsend idején az EU-csatlakozással kapcsolatos rendezvények nem reklámozhatók, szakmai előadások és fórumok nem tarthatók, valamint tájékoztató anyagok sem terjeszthetők.

Nem lehet

A közszereplők média-megjelenéseik alkalmával nem viselhetnek az EU-csatlakozással kapcsolatos véleményt megjelenítő ruhadarabot, kitűzőt, vagy ezekkel "rokon" más használati tárgyat. Uniós zászlókat sem lehet elhelyezni, de a kampánycsend kezdetéig kitett zászlók kint maradhatnak. Az EU-csatlakozással foglalkozó internetes portálokra új tájékoztató anyag nem kerülhet fel, de az addig ott lévők megmaradhatnak.

A népszavazáson való részvételre történő felhívás, amennyiben az nem jelenti a választói akarat befolyásolását, önmagában nem sért jogszabályt, de a kampánycsend idején valamelyik válaszlehetőség melletti érvelés már jogszabályba ütközik.

Az OVB elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a testület álláspontja tájékoztató jellegű, az egyes konkrét esetek választójogi megítélése mindig az adott ügy körülményeire tekintettel történhet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.