Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Több helyen megsértették a kampánycsendet

2003.04.12. 18:24
Kapcsolódó cikkek (1)
A Lelkiismeret'88 civil szervezet öt aktivistája több budapesti választókör előtt agitált az európai uniós csatlakozás ellen szombaton, a népszavazás ideje alatt. Pénteken éjszaka három fiatalt fogtak el a kaposvári rendőrök, miután önkényuralmi jelképeket tartalmazó EU-ellenes plakátokat ragasztottak ki a Honvéd utcában. Állampolgári bejelentésre vizsgálják Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy sértett-e kampánycsendet az Inform Média TIPP című lapjának pénteki száma.
A csoport tagjai uniós zászlót ábrázoló pólót viseltek, amelyre piros "nem" feliratot nyomtattak. Kocsis Imre, a szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: azért kezdtek az akcióba, mert véleményük szerint a csatlakozásról szóló népszavazás alkotmányellenes.

Zászlórongálás a Lánchídon
Megrongáltak több európai uniós zászlót a fővárosban, a Lánchídon. Ismeretlenek több zászlóból kivágták az eu-s csillagokat, és néhány lobogót elvittek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletese elmondta: a zászlók tulajdonosa még nem tett feljelentés az ügyben. Az MTI úgy tudja, hogy a zászlók a Városdekorációs és Reklám Szolgáltató Kft. tulajdonában vannak.

Kérték a kampánycsend-sértés jegyzőkönyvbe vételét

Szerintük a referendum kérdését ugyanis úgy kellett volna megfogalmazni: akarja-e, hogy Magyarország a jelenlegi feltételekkel csatlakozzon az Európai Unióhoz. A szervezet elnöke szerint akciójukkal nem követnek el bűncselekményt. Hozzátette: a kampánysértésről szóló beadványokat a helyi választási irodák bírálják el, ezek a testületek azonban semmilyen szankciót nem szabhatnak ki. A kampánycsend-sértést a szavazókörben a csoport kérésére jegyzőkönyvbe vették. Kocsis Imre elmondta: a szervezet a népszavazás alatt több szavazókört is felkeres, nemcsak Budapesten, hanem az ország több városában is.

Kormos Endre, a BRFK sajtó-alosztályának vezetője elmondta, hogy a kampánycsend-sértést nem a rendőrség, hanem a választási bizottság bírálja el. Hozzátette: a maihoz hasonló esetben a rendőrség tájékoztatja a csoport tagjait, hogy megsértik a gyülekezési törvényt, mivel demonstrációjukat nem jelentették be 72 órával az esemény előtt. A rendőrök felszólítják őket a demonstráció befejezésére, ha ennek nem tesznek eleget, előállíthatják őket, és szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

Önkényuralmi jelképek Kaposváron

Tekintse meg galériánkat
A HavariaPress értesülése szerint a kaposvári rendőrök a Honvéd utcában pénteken éjszaka folyamán három fiatalt fogtak el, akik EU-ellenes plakátokat ragasztottak ki az utcában. A kampánycsend-sértés ügyében a Területi Választási Bizottság folytat eljárást, de nem kizárt, hogy a rendőrség is eljárást kezdeményez a fiatalok ellen, mert önkényuralmi jelképeket tartalmaztak a plakátok. Az MTI információi szerint a plakátokat a Szabad Magyarországért Mozgalom tagjai ragasztották ki, ezeket később a rendőrök eltávolították.

A főváros VIII. kerületében szombaton kampánycsend megsértéséről tett bejelentést egy választópolgár, mely szerint postaládájában a szavazás reggelén EU csatlakozás elleni szórólapot talált. A szavazatszámláló bizottság a Fővárosi Választási Bizottság eljárását kezdeményezte. Ugyancsak a VIII. kerületben kampánycsend megsértéséről tett bejelentést egy választópolgár, aki szerint a lakóházukban lévő két lépcsőházban több lakó lakása elé szombaton választással összefüggő, sokszorosított írást helyeztek el. Bejelentéséhez csatolta ennek 5 példányát. A helyi választási iroda a bejelentést a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének továbbította.

Budajenő szavazóhelyiségéhez vezető út melletti telefonfülkére a kampánycsend időszaka alatt EU NEM cimkéket helyeztek el, melyet a szavazatszámláló bizottságnak délután egy választópolgár jelentett be. A Szavazatszámláló Bizottság megállapította, hogy a kampánycsendet megsértették, a bejelentés valós. A címkék azonnali eltávolításáról a bizottság gondoskodott.

A kiadó szerint nem sértett kampánycsendet a TIPP

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Irodához egy állampolgár azzal a bejelentéssel fordult, hogy az Inform Média lapcsoporthoz tartozó TIPP című lap pénteki számában kampánycsend-sértő cikk jelent meg; az iroda szerint a gyanú alapos. Paál Gabriella, a térségi önkormányzat aljegyzője szerint a területi választási bizottságnak három nap áll a rendelkezésére arra, hogy foglalkozzon a bejelentéssel.

Az Inform Média Kft. szerint a társaság által kiadott TIPP című lap nem követett el kampánycsend-sértést az európai uniós népszavazással kapcsolatban, a kifogásolt reklámot tartalmazó újságot ugyanis még csütörtökön juttatták el előfizetőikhez - reagált közleményben a kft. A cég közlése szerint az újság minden kedden és pénteken jelenik meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az európai uniós népszavazás előtt, április 8-án megjelenő újságban szerepelnie kellett volna egy, a referendummal összefüggő hirdetésnek, amely azonban technikai okok miatt kimaradt a TIPP-ből. A hirdetés fontosságára tekintettel a cég illetékesei úgy döntöttek, hogy a pénteki újságból kétfélét nyomtatnak: azt a 30 ezer példányt, amelyben a hirdetés szerepelt, még a kampánycsend beállta előtt eljutatta az olvasókhoz a kft. terjesztő hálózata. A fennmaradó 50 ezer példányt másnap, pénteken juttatták el az olvasókhoz, abban már nem kapott helyet a hirdetés. Az Inform Média Kft. az illetékes választási bizottságot erről csütörtökön értesítette.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!