Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Éjféltől újra kampánycsend

2002.04.19. 23:39
Megkezdődött a második fordulós szavazást megelőző kampánycsend: péntek éjféltől a vasárnap 19 órai urnazárásig tilos a választópolgárok választói akaratának befolyásolása.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) közleménye szerint a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása. Különösen a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Vasárnap eldől, ki alakít kormányt májusban

Vasárnap az ország 131 választókerületében tartanak második fordulót, ennyi egyéni jelölt parlamentbe juttatásáról döntenek a választópolgárok. Most dől el az is, mely párt szerez parlamenti többséget, illetve mely párt alakíthat kormányt májusban.

Választás + hack
A választási információs oldalt negyven hackertámadás érte az első forduló során, valamennyi sikertelen volt. A Btk. április 1-i módosítása alapján minden esetben feljelentést tettek a rendőrségen. A valasztas.hu domainnel visszaélve küldött, a pártatlanságot nélkülöző levelek kapcsán az OVB közleményében elhatárolódott a levelektől, és ez esetben is a rendőrséghez fordult.

Most korábban várható eredmény

Mivel a második fordulóban 131 egyéni választókerület adatait kell feldolgozni, és nincs listás szavazás, az előzetes eredményt lényegesen hamarabb tudjuk közölni - közölte az OVB illetékese. A második forduló előzetes végeredményét vasárnap este tíz órára ígéri az OVI.

Az interneten is figyelik a kampánycsend betartását

Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE).

Amennyiben a bizottság szabálysértést észlel, felhívja az érintettek figyelmét a kódex megsértésére. A szabálysértésekről az MTE munkabizottsága tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.