Judit
-2 °C
8 °C

Nehezen büntethetők a Balatonnál törvénytelenül építkezők

2000.12.04. 16:28
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Gönczöl Katalin a Balaton környéki, kiemelt területen való építkezésről szóló törvényt szeretné átvizsgáltatni és módosíttatni, mert a törvénysértőket jelenleg nem lehet megbüntetni. Az országgyűlési biztos egy Balaton-menti, kiemelt üdülőkörzethez tartozó településen tapasztalt szabálytalanságok miatt kéri a törvény módosítását.

Egy megsértődött csopaki ingatlantulajdonos azért fordult az országgyűlési biztoshoz, mert úgy vélte, a helyi hatóságok hátrányosan megkülönböztették, mikor csak a saját telkén lévő támfal lebontását rendelték el. A panaszos ingatlantulajdonos közel tíz esetet sorolt fel, ahol ugyanazon a településen megsértették az építkezési előírásokat.

Csopak. Többen építkeznek illegálisan.
Az országgyűlési biztos a Somogy megyei ügyészség segítségével további huszonegy esetben állapított meg törvénysértést. A főügyészség több helyi határozat ellen óvást emelt és felszólította Csopak község jegyzőjét, dr. Bölöny Lajost a törvénysértő gyakorlat megszüntetésére.

A panaszos ingatlantulajdonos esetében Gönczöl Katalin úgy véli nem érte hátrányos megkülönböztetés, mert a szabálytalanul intézett ügyéből csupán előnye származott. Mivel a tulajdonos időközben bírósághoz fordult, az ügyben az országgyűlési biztos nem foglalhat állást.

Módosítsák a törvényt

A tiltott helyen megépített ingatlanokat és törvénytelen beépítéseket egyelőre nem bontják le, ezek a jövőben is fenn maradnak. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ennél többet - szabályozás hiányában - nem tehet, így tehát nem indíthat eljárást a törvényt sértő jegyző ellen. Gönczöl Katalin viszont a törvény módosítását indítványozta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternél, Torgyán Józsefnél.

Csopakon a polgármesteri hivatalban délután csak egy titkárnő van a hivatalban: a jegyző délután két óráig dolgozik, a polgármesternek pedig hetente kétszer van jelenése munkahelyén.

Mi ír elő a törvény?
Az érintett 43 település területén új beépítésre szánt terület nem jelölhető ki - a közmű, a temető és a térség környezeti állapotát javító hulladékgazdálkodás építményeinek elhelyezésére szolgáló terület kivételével. A már beépítésre szánt területen bővítés, rendeltetés megváltoztatása csak akkor lehetséges, ha a terület teljesen közművesített, az építés következtében jelentkező többletigényeket a közművek biztosítani tudják. Ugyanakkor a Balaton partvonalától mért 30 méteres területsávban a még be nem épített területeken - függetlenül az adott területfelhasználási és övezeti besorolásától --új épület nem létesíthető, a meglévő épület nem bővíthető, kivéve a strandok és kikötők higiénés létesítményét.

Kivonat az 1999. évi XXXII. törvényből, a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet egyes településein az építési tevékenység átmeneti szabályozásáról, módosította az 1999. évi LXVII. törvény

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!